zondag 6 januari 2019

Stijgers en dalers van 2018

De gegevens van 2018 zijn verwerkt en dat geeft een beeld van de vogelstand in het gebied. 2018 was een recordjaar wat soorten betreft, met 98 soorten in de tellingen en 106 als de losse bezoeken meegerekend worden. Met een gemiddelde van 408 vogels per telling in de Veerpolder en 300 in de Hennepoelpolder belandde 2018 in het midden van de afgelopen 10 teljaren.

Stijgers in 2018

Kleine Karekiet, binnengekomen uit Afrika op 19 april.
De afgelopen jaren was de Kleine Karekiet een stijger in de Veerpolder. Die trend heeft zich ook in 2018 voortgezet. Met het uitbreiden van de rietkragen daar, heeft deze rietvogel er plek bijgekregen ter compensatie van het afgenomen riet in de Hennepoelpolder.

Verloop gemiddeld aantal Kleine Karekieten per telling en percentage
tellingen met Kleine Karekieten in de Veerpolder.
Een andere vogel die de positieve trend van de afgelopen jaren heeft doorgezet in 2018, was de Bergeend. Het aantal waarnemingen is weliswaar licht afgenomen, maar het aantal vogels per waarneming is toegenomen.

Verloop gemiddeld aantal Bergeenden per telling en percentage
tellingen met Bergeenden in de Veerpolder.
Een opvallende stijger, deze keer in beide polders, was in 2018 de Brandgans. Het percentage tellingen nam niet noemenswaardig toe, maar de grootte van de langskomende troepen wel. Met maximale aantallen van 592 in de Veerpolder en 264 in de Hennepoelpolder zag het water af en toe helemaal zwartwit. Dat het aantal waarnemingen in de Hennepoelpolder sterk is afgenomen, komt door het verdwijnen van het vaste Brandgans-gezin van het weitje bij de boederij.

Een grote groep Brandganzen in september in de Veerpolder.


Verloop gemiddeld aantal Brandganzen per telling en percentage tellingen met 
Brandganzen in de Veerpolder (boven) en de Hennepoelpolder (onder).
De laatste stijger van 2018 die hier genoemd moet worden is de Visdief. Door het weghalen van een groot braamstruweel op het eiland in de Hennepoelpolder kwam er ineens een potentiële broedplaats voor deze stern beschikbaar en het duurde dan ook niet lang voordat de eerste paartjes zich aandienden. Uiteindelijk hebben er minimaal 4 nesten gelegen en zijn er zeker 8 jongen grootgebracht. Het exacte aantal was helaas niet goed vast te stellen, want tegen de tijd dat de kuikens uit het ei kropen was de plek al weer helemaal overgroeit. Op dit moment is er geen plek meer voor nesten op het eiland en deze stijging in aanwezigheid is dan ook eenmalig geweest. Tenzij de begroeiing dit voorjaar weer weg wordt gehaald, natuurlijk.

Vier Visdief-pullen in de Hennepoelpolder, juni 2018.

Verloop gemiddeld aantal Visdieven per telling en percentage
tellingen met Visdieven in de Hennepoelpolder.

Dalers in 2018

De Scholekster is zijn broed- en foerageerplekken langzaam kwijtgeraakt in de polders de afgelopen jaren. Niet zo gek dus dat de afname zich ook in 2018 heeft voortgezet. Konden er sommige jaren 3-4 nesten gevonden worden, in 2018 heb ik geen succesvol broedsel kunnen vaststellen.

Verloop gemiddeld aantal Scholeksters per telling en percentage
tellingen met Scholeksters in de Veerpolder.
Daar waar de Visdief een broedplek kreeg in 2018, verloor de Kokmeeuw veel van de potentiële broedplaatsen. Was de broedkolonie in 2016 en 2017 aanzienlijk, in 2018 waren er nog maar enkele nestplaatsen over en dat heeft geleid tot een sterke afname van het aantal Kokmeeuwen in de Hennepoelpolder. De plekken waar gebroed werd op de stroken land, waren grotendeels onder water komen te staan.

Verloop gemiddeld aantal Kokmeeuwen per telling en percentage
tellingen met Kokmeeuwen in de Hennepoelpolder.
Als laatste daler noem ik hier de Meerkoet. Deze vogel is al sinds het begin van de tellingen aan het dalen in aantallen. Het percentage tellingen met Meerkoeten is echter redelijk stabiel. Net als voor de Scholekster geldt dat de hoeveelheid nest- en foerageerplekken drastisch is afgenomen. In de Veerpolder lijkt de neerwaartse spiraal af te nemen en komen we uit op slechts 10% van de oorspronkelijke aantallen. In de Hennepoelpolder was het aantal altijd lager. De afname daar is zo'n 80%.

Verloop gemiddeld aantal Meerkoeten per telling en percentage
tellingen met Meerkoeten in de Veerpolder.
Verloop gemiddeld aantal Meerkoeten per telling en percentage
tellingen met Meerkoeten in de Hennepoelpolder.

Verdwenen in 2018

De opvallendste daler van 2018 is voor mij de Fuut. Ik had niet gedacht dat deze vogel helemaal zou verdwijnen uit de Veerpolder, maar na een gestage afname sinds 2012 is het toch zover. Niet alleen in de tellingen ontbreekt de Fuut, meldingen op waarneming.nl zijn er ook niet (behalve dan in de Holle Mare en die valt net niet binnen het telgebied). En daarmee is de Fuut ook verdwenen als broedvogel.

Verloop gemiddeld aantal Fuut per telling en percentage
tellingen met Fuut in de Veerpolder.
Ook de Bosruiter is niet aangetroffen in de polders in 2018. Altijd al een zeldzame verschijning hier, liet deze ruiter zich toch elk jaar wel een keer zien. De afname van de afgelopen jaren heeft ook hier uiteindelijk geleid tot verdwijning.

Verloop gemiddeld aantal Bosruiters per telling en percentage
tellingen met Bosruiters in de Veerpolder.

Nieuw in 2018

2018 leverde 2 nieuwe soorten op voor de polders: de Grote Barmsijs en de Cetti's Zanger. De eerste was een langstrekker, de laatste mogelijk een blijvertje. De eerste was met een groep van 40, de laatste met zijn tweeën. Deze twee soorten brachten het totaal aantal soorten geteld tijdens de tellingen sinds oktober 2008 op 137. Dat is een stuk minder dan de 213 soorten die gemeld zijn op waarneming.nl, maar daarbij zitten veel overvliegende soorten en is het gebied groter dan het telgebied dat ik aanhoud. Ook bevat de lijst op waarneming.nl een aantal twijfelachtige meldingen.

Grote Barmsijs in de Hennepoelpolder, januari 2018.

Cetti's Zanger, november 2018.

1 opmerking:

  1. Interessant om te lezen. Wat mij verbaasde is dat de fuut helemaal verdwenen is, echt jammer. Ik hoop dit jaar weer wat meer gelegenheid te hebben om de polders te bezoeken want afgaande op jouw blogs is er toch vaak veel moois te zien
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.