zondag 24 april 2016

Soortenexplosie

Was vorige week al een aardige telling met 32 waargenomen soorten, vandaag schoot de teller door naar 40 aanwezige soorten. En dat is netjes volgens verwachting. April is de maand waarin het soortenaantal elk jaar boven de 40 komt. Het verloop over het jaar laat mooi zien dat de zomermaanden het soortenrijkst zijn en de wintermaanden het soortenarmst.

Aantal waargenomen soorten per telling over de periode okt 2008- apr 2016.
Niet elke maand heeft hetzelfde aantal tellingen, waardoor de grafiek ietwat
vertekend is. Maar het patroon is duidelijk.


Deze week zijn er weer soorten binnengekomen: de Oeverloper en de Witgat. De tweede zat ook in januari in een telling, maar dat was een opvallende uitzondering. April is een normalere maand om deze vogel in de polders te zien.

Witgat in de Veerpolder. In de Hennepoelpolder zaten er ook nog 3.
Deze week zijn de Gierzwaluwen in redelijke aantallen teruggekomen uit Afrika. 's Ochtends vroeg zijn ze meestal niet aanwezig, maar wel zodra het zonnetje een beetje doorbreekt. Ook de Huiszwaluw en Boerenzwaluw vliegen weer boven het water.

Gierzwaluw boven de Hennepoelpolder afgelopen woensdag.
Een soort die ik nog niet had gezien, maar wel al gemeld is uit de polders, is de Zomertaling. Vanochtend lag er één in de Veerpolder te rusten. Nog even gezocht naar een vrouwtje, maar die kon ik niet vinden.

Man Zomertaling rustend in de Veerpolder.
De enige soort die ik eigenlijk wel verwacht en er niet was, is de Kleine Karekiet. Normaliter komt hij tussen 15 en 20 april binnen, maar in 2012 was hij ook laat (29 april).

1 opmerking:

  1. Toch alweer veel soorten. Ik heb wel het idee dat per soort (met name grutto en grauwe ganzen) de aantallen lager zijn dan voorgaande jaren. Ik vond dat er dit jaar veel minder ganzenpullen rondliepen, heb jij dat gevoel ook? En ook ik wacht in spanning af of de blauwborst nog gaat komen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen