zondag 31 januari 2016

Meerkoet uit de top 5

Afgelopen oktober, na 7 jaar tellen in de Veerpolder, schreef ik dat het ernaar uitzag dat de Meerkoet in 2015 uit de top-5 van soorten met het hoogste gemiddelde aantal per telling zou zakken.
Nu 2015 afgelopen is en de gegevens geanalyseerd kunnen worden, blijkt dat vermoeden juist te zijn.

Top-5 van soorten met het hoogste gemiddelde aantal per telling
(excl. 0-tellingen) in de Veerpolder 2009-2015.
Sinds 2012 is het in deze lijst stuivertje wisselen tussen de Grutto en de Wintertaling. De eerste moet het hebben van enkele superhoge tellingen, de tweede wordt, in lagere aantallen, tijdens veel meer tellingen gezien.

De Meerkoet in betere tijden.

Ook als het gemiddelde wordt berekend over alle jaren samen zien we dat de Meerkoet in 2015 gezakt is, van de eerste naar de derde plaats. Ook die ranglijst wordt nu aangevoerd door de Grutto, gevolgd door de Wintertaling.

Wintertalingen.
En hoe zit het in de Hennepoelpolder? Daar is de lijst stabieler. Sinds 2011 wordt de lijst aangevoerd door de Grauwe Gans, gevolgd door de Grote Canadese Gans en de Krakeend.

Top-5 van soorten met het hoogste gemiddelde aantal per telling 
(excl. 0-tellingen) in de Hennepoelpolder 2009-2015.
Kijken we in de Hennepoelpolder naar het gemiddelde over alle jaren (2009-2015), dan is de top-3 hetzelfde en staan de Meerkoet en de Wintertaling op resp. plaats 4 en 5. De positie van de Meerkoet in deze lijst en het ontbreken in de jaarlijkse top-5 sinds 2011 geeft aan dat het ook in de Hennepoelpolder een aflopende zaak is met deze soort.

Grauwe en Grote Canadese Ganzen in de Hennepoelpolder.
De Meerkoet blijft wel de soort die in de meeste tellingen voorkomt, zowel in de Veerpolder (97,7%) als in de Hennepoelpolder (100%).

2 opmerkingen:

 1. Interessant overzicht en leuk om te lezen, maar weet jij ook waar het aan ligt, nemen de aantallen af, of nemen aantallen van de andere vogels toe waardoor de meerkoet uit de top 5 is. Als aantallen afnemen is het niet zo goed voor het gebied. Heb je ook gegevens van andere vogels zoals lepelaars en de tureluur? Ik had namelijk het gevoel dat deze twee soorten er in 2015 veel minder waren dan in de voorgaande 3 jaren.En boerenzwaluwen heb ik zelf ook minder gezien , en de blauwborst. Heb je ergens op je pagina nog meer statistieken?

  gr. Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,
   De Meerkoet is echt afgenomen in aantal, en drastisch ook. De komende tijd hoop ik de gegevens van 2015 bij te werken op de soorten-pagina's (een aantal zijn al bijgewerkt).
   Hans

   Verwijderen