zondag 9 februari 2020

De rest lijkt te volgen

Na de eerste Grutto van afgelopen vrijdag, was het de vraag of de rest snel zou volgen. Vanochtend gaven 4 Grutto's het antwoord: ja, de aankomst is echt gestart.

Drie van de vier Grutto's vanochtend in de Veerpolder,

Helaas bleven ze niet zitten. Tijdens de telling vlogen ze op uit de Veerpolder en trokken verder naar het noorden. Heel even dacht ik dat ze weer zouden landen, maar na twee rondjes laag boven het gebied verdwenen ze langzaam uit zicht.

Eigenlijk had ik verwacht dat het heel rustig zou zijn in de polders. Normaal is het water vrijwel leeg als het hard waait. Dat viel mee deze keer. Op het water zaten volop ganzen, waartussen ook 2 Kolganzen. Ze vlogen op vanachter de begroeiing en vlogen vlak over me heen. Het gebeurde te snel om de camera te gebruiken, dus geen foto helaas. En dat vind ik wel jammer, want zo vaak gebeurt het niet dat er Kolganzen in de polders zitten.

In de Hennepoelpolder stond nog een vreemde gans tussen de Grauwe en Grote Canadese Ganzen: een Indische Gans. Deze exoot zat eerder in de periode 2011-2015 een aantal keer in de polders en één keer in 2018.

Indische gans in de Hennepoelpolder.
De Wintertalingen en de Kuifeenden waren weer eens met veel aanwezig, resp. 52 en 23 exemplaren. De eerste zijn begonnen met baltsen en hoewel het geluid daarvan nauwelijks boven het lawaai van de wind uitkwam, was het op bepaalde plekken goed te horen.

Grote afwezige sinds vrijdag was de Grote Zilverreiger die al maanden in de polders huist. Ik ben bang dat die pas aan het einde van de zomer zal terugkeren. Maar wie weet...

In beide polders zat een Grote Mantelmeeuw, de grootste meeuw die er is. Deze tijd zitten ze er regelmatig en naast de Grauwe Ganzen is mooi te zien hoe groot ze zijn. Het exemplaar in de Hennepoelpolder was druk bezig met een grote vis. Hij sleepte hem door het water en pikte er af en toe naar. Ik heb niet gezien of hij hem uiteindelijk heeft opgegeten.

Grote Mantelmeeuw bezig met een vis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten