zondag 24 februari 2019

Bijna 400 Grutto's en een nieuwe jaarsoort

Gisteren zaten er in de middag 306 Grutto's in de Veerpolder, vanochtend was dat aantal gegroeid naar 381. En met dat soort aantallen is het weer tijd voor een fototelling. Bij de schatting in het veld kwam ik uit op zo'n 400, niet gek dus. Schat eens hoeveel Grutto's op de volgende foto staan?

Hoeveel Grutto's zijn dit?
Dat zijn er dus 90. En de meeste daarvan zijn IJslandse Grutto's (Limosa limosa islandica), een ondersoort. Ik gok dat zeker tweederde van de aanwezige exemplaren tot deze ondersoort hoorden. Alle donkerdere, roodbruine koppen zijn van IJslandse Grutto's, de grijzere koppen van de gewone ondersoort (L. limosa limosa). Als de IJslanders goed op kleur zijn, zijn ze goed te onderscheiden van nog niet helemaal op kleur zijnde gewone. Als ze allebei in overgangskleed van winter naar zomer zitten, is het onderscheid zeker in het veld een stukje lastiger. 

Oude foto's waarop het verschil tussen de gewone Grutto (links) en de
IJslandse (rechts) duidelijk te zien is. Let o.a. op de lengte van snavel
en poten en op de kleur van borst, rug en vleugels.
Bij de ronde om de Hennepoelpolder werd ik vergezeld door Jurren. Altijd fijn een paar extra ogen, zodat ik die ene Watersnip in het kantje aan de overkant niet mis omdat ik op dat moment de Grauwe Ganzen (361) aan het tellen ben. Samen hebben we ook staan wachten op de Cetti's Zanger die zich wel luid en duidelijk liet horen in de begroeiing aan de noordoostkant van de polder, links van het bruggetje naar de Veerpolder. Helaas zonder succes.
In de tussentijd bleek het wel vol te zitten met Rietgorzen, Tjiftjaffen, Winterkoningen en Roodborsten. En de eerste Roodborsttapuit van het jaar kwam langs. Een mooi gekleurd mannetje.

Man Roodborsttapuit, de eerste van dit jaar.
Verder opvallend in de telling: een juveniele Havik in het elzen-berkenbosje in de Veerpolder, een Grote Gele Kwikstaart op het weilandje in de Hennepoelpolder, 41 opvliegende Brandganzen en 13 Tafeleenden. Met de gebruikelijke soorten erbij telde ik vanochtend 33 vogelsoorten. Dat is een mooi aantal voor de tijd van het jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.