zondag 5 augustus 2018

Groenpootruiters en meer

Na een lange wandeling in de Eifel vanochtend weer terug in de poldertjes. De waterstand is nu ideaal voor steltlopers. Overal zijn drooggevallen slikjes te vinden en er zaten er dan ook redelijk wat. Leukste waren 2 Groenpootruiters.

Een van de twee Groenpootruiter vanochtend in de Veerpolder.

Voorheen zat deze soort jaarlijks in de tellingen, maar de afgelopen jaren is het een beetje geluk hebben. Ze waren heel onrustig en vlogen het hele gebied, inclusief de Hennepoelpolder, rond.
Naast deze wat grotere steltloper, scharrelden her en der Witgatjes (4), Oeverlopers (3) en, eindelijk weer een aantal, Watersnippen (8). Vooral over die laatste ben ik blij, want die waren de afgelopen weken afwezig, terwijl ze normaal het hele jaar rond wel te vinden zijn.

Witgatje.
Oeverloper.
Watersnip.
Hoewel het al augustus is, zijn er nog steeds pullen aanwezig. In de Veerpolder zwom een Kuifeend met 6 pullen en in de Hennepoelpolder liep een paartje Nijlganzen met 8 jongen.

Kuifeend met 6 pullen.
Paartje Nijlgans met 8 jongen.
Ook de juveniele Lepelaars waren nog aanwezig, vergezeld door hun ouders. In de Hennepoelpolder zaten er 4.

Volwassen Lepelaar in de Hennepoelpolder.
Bijna klaar met de telronde kon ik nog heel even genieten van een man IJsvogel, die kort landde op een stronkje bij het weilandje in de Hennepoelpolder. Na 1 keer afdrukken was hij helaas alweer gevlogen.

Man IJsvogel (zwarte ondersnavel).
De lage waterstand zorgt er wel voor dat het even zoeken is naar de Wintertalingen, de Krakeenden en de Slobeenden in het gebied. Ze zijn er nog wel, maar de aantallen zijn laag.

Twee Wintertalingen in de Hennepoelpolder.

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.