zondag 17 december 2017

Baardmannetjes zijn net zo erg

Vorige week waren het de Watersnippen die met meer aanwezig waren dan in eerste instantie gezien. Deze week bleken de Baardmannetjes minstens zo erg.

Nu begon het met 2 exemplaren, ver weg op het eilandje in de Hennepoelpolder. Ik ontdekte ze doordat de roepend invlogen. Snel verdwenen ze in de begroeiing, maar na een tijdje kwam er één aan de waterkant tevoorschijn.

Baardmannetje aan de waterkant in de Hennepoelpolder.

Na de ronde te hebben gelopen toch even terug gegaan om te kijken hoeveel het er nu werkelijk waren. Het zonnetje stond inmiddels op het eilandje en er werd driftig heen en weer gescharreld. In totaal kon ik er 6 vinden. Op die afstand kostte het wat moeite, maar ik heb ze op de foto gekregen.


Alle 6 de Baardmannetjes die ik kon vinden met de kijker.
En toen vlogen ze naar de overkant van het water, naar de rietkraag aan de noordkant van de Hennepoelpolder. Het bleken er toch echt 10 te zijn.
Snel omgelopen om een foto van dichterbij te proberen. Met zijn allen kwamen ze recht op me afgevlogen, waardoor ze op redelijk korte afstand kwamen te zitten. Maar...nu helaas met een laag staand zonnetje in hun rug. Snel wat geschoten en dat leverde één acceptabele foto op van een vroouwtje.

Vrouw Baardmannetje.
Leuk dat ze er nog steeds zitten. Al die jaren heb ik er nog nooit zoveel zo vaak gezien.

Door de dunne laag ijs op het water waren de meeste eendensoorten maar in lage aantallen aanwezig, voornamelijk in de Hennepoelpolder. In de Veerpolder zaten nog wel wat Bergeenden en Nijlganzen, vergezeld van Kieviten.

Bergeenden, Nijlganzen en een Kievit in de Veerpolder.
Het gebrek aan watervogels werd gecompenseerd door de aanwezigheid van een aantal andere soorten, waarvan de Koperwiek nieuw was in de tellingen van dit jaar. Vanuit de bomen bij de werf vloog hij het weilandje bij de boerderij op.

Koperwiek, nieuwe jaarsoort in de tellingen.
Een andere soort, niet nieuw voor dit jaar maar al een tijd niet meer gezien, was een Rietgors die druk bezig was de rietpluimen te ontdoen van de zaadjes.

Rietgors in de Hennepoelpolder.
In de bramen bij de Veerpolder zat nog een Roodborsttapuit. De laatste tijd wordt deze veel gezien in de polders.

Roodborsttapuit in de Veerpolder.
Met het zonnetje, het ijs en de kou was het eindelijk weer eens een lekkere telling. Geen donkere wolken, geen regen.

1 opmerking: