zondag 2 april 2017

De Rietzangers zijn binnen (en een Boerenzwaluw)

Tot mijn stomme verbazing trof ik vanochtend een uitgezet (hard)loopparcours aan in de polders. Binnenkomst in de Veerpolder, bijna volledig rondje en dan via de Hennepoelpolder weer naar buiten. Waarom? De polders zijn een natuurgebied en op dit moment komen er veel vogels terug van de overwinteringsgebieden. Als er hordes hardlopers door het gebied rennen, heeft dat ongetwijfeld effect. Niet doen, zou ik zeggen en niet nodig! Hopelijk laten de Blauwborsten zich niet afschrikken.

De Blauwborst zat nog luid te zingen bij het bruggetje tussen de Veerpolder
en de Hennepoelpolder.


Maar goed, eenmaal bekomen van de schrik leverde deze telling de eerste Rietzangers van het jaar op. Op geluid, want ze zaten allebei nog diep weggedoken in het riet. De eerste trof ik aan de westkant van de Veerpolder. Dat is opvallend, want normaliter bezetten de eerste Rietzangers eerst de rietkraag aan de noordkant van de Hennepoelpolder. Gelukkig zat er daar ook één.
Het is vroeg voor de eerste Rietzangers, maar geen record. In 2014 hadden we de eerste al op 30 maart.
Een andere nieuwe soort voor dit jaar was de Boerenzwaluw die voorbij kwam vliegen. Leuk!

Blauwborst in de Hennepoelpolder.
Uiteindelijk kon ik twee Blauwborsten scoren, één op de gebruikelijk plek bij het bruggetje naar de Veerpolder, de ander in het veld tussen het gemaal en de molen, waar ik er eerder dit jaar ook al één zag. Aan de zuidkant kon ik er vandaag geen vinden. Het exemplaar bij het bruggetje liet zich goed zien en zag er gerafeld uit. Al dat gescharrel tussen het riet trekt zo zijn wissel op het verenkleed, blijkbaar.

Tafeleend vrouw in de Hennepoelpolder.
Van de Kluten zijn er nog twee over in de Veerpolder. Wat een mooie vogels en ik hou mijn vingers gekruist dat ze blijven. In de Hennepoelpolder liepen drie Witte Kwikstaarten, waarvan 1 nog in winterkleed. De andere twee vonden het niet zo fijn dat die er bij liep en probeerden hem steeds weg te jagen.

Witte Kwikstaart in zomerkleed.
Witte Kwikstaart in winterkleed.
De man Zomertaling zit nog steeds in de Veerpolder en ik kon daar zowaar ook een Tureluur tellen. Met wat Groenlingen, een Tjiftjaf, wat Koolmezen en een Watersnip kwam de teller in de Veerpolder uit op 31. In de Hennepoelpolder bleef de teller steken op 20 soorten, waaronder 187 Grauwe Ganzen en 220 Kokmeeuwen.

Koolmees.

1 opmerking:

  1. Ja Hans ook ik was nogal verbaasd. Wat en wie organiseert een hardloopwedstrijd door een natuurgebied? Mag dat zomaar? Heb je daar toestemming voor nodig? Ik ga morgenochtend hopelijk weer genieten van de hopelijk nog aanwezige vogels. Jammer dat dit blijkbaar zo maar kan. Cor Harings

    BeantwoordenVerwijderen