zondag 12 maart 2017

Lepelaar en Kluut

Het tellen begint weer moeilijker te worden nu de vogels erg beweeglijk zijn. Deze tijd van het jaar zitten met name de mannetjes elkaar in de weg en wordt er veel gebakkeleid. Er wordt daardoor veel heen en weer gevlogen en vergt het meerdere keren tellen voordat er een redelijk accuraat getal kan worden opgeschreven. Maar dat mag de pret niet drukken.
Geringde Lepelaar in de Veerpolder.
Vanochtend leverde de telling weer nieuwe jaarsoorten op. In de Veerpolder stond een Lepelaar, de eerste voor de tellingen. Eerder was er al 1 gemeld, maar ik had er nog geen mogen treffen. Deze Lepelaar was geringd met een groene ring om de rechterpoot en een blauwe om de linker. Beide ringen hadden de letters H1. Een in Nederland geringde vogel.

De tweede nieuwe jaarsoort was een Kluut. Deze vogel scharrelde tussen de Grutto's heen en weer.


De eerste Kluut van het jaar is binnen, Veerpolder.
De groep Grutto's was vanochtend met 100 gegroeid ten opzichte van vorige week. Een foto-telling leverde 693 exemplaren op. Dat is een mooi aantal. Bleven de Grutto's vorige week nog redelijk aanwezig, nu vlogen er continu kleine groepjes weg. Aan het einde van de telling waren er al honderden verdwenen.

Nog niet gezien heb ik de eerste Tureluurs. Eerder zijn ze al wel gemeld, maar vanochtend lieten ze het afweten. Her en der in het riet van de Hennepoelpolder zitten inmiddels de Rietgorzen te zingen. Het zijn de eerste die weer bezit nemen van het riet.


Rietgorzen in de Hennepoelpolder.
En zo wordt het langzaam lente in de polders. Met name de Slobeenden zijn in grote getalen aanwezig en in de Hennepoelpolder beginnen de Kokmeeuwen zich te verzamelen om te gaan broeden. Sinds een paar jaar zit daar een broedkolonie van tientallen, zo niet honderden paren. Opvallend waren vanochtend ook de vele Tafeleenden en Kuifeenden.

Paartje Kuifeenden, Veerpolder.

1 opmerking:

  1. prachtige lente plaatjes. Deze week ga ik zelf weer eens kijken.
    Nu wachten op de eerste blauwborst.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen