zondag 26 maart 2017

3 Blauwborsten?

16 maart werd de eerste Blauwborst gemeld in de Hennepoelpolder. Afgelopen donderdag kon ik hem voor het eerst terugvinden in het gebied. Zaterdag eindelijk kunnen fotograferen en een tweede exemplaar kunnen vaststellen. En vandaag is daar mogelijk een derde exemplaar bijgekomen.

Blauwborst vanochtend in de Hennepoelpolder.

Vanochtend trof ik twee Blauwborsten aan de zuidkant van de polder, één in de lisdodde rechts van de sloot die noord-zuid loopt, één in het riet links van diezelfde sloot (zie waarneming.nl voor de exacte locaties). Zaterdag zat er ook nog één te zingen in de rietkraag aan de noordkant van de polder. Blauwborsten zijn redelijk honkvast, maar vlak na aankomst kunnen ze wel nog wat ronddwalen door het gebied. Of het er dus 2 zijn of 3 blijft nog even onduidelijk. Ik gok toch op 3.

Blauwborst zaterdag, op dezelfde plek als zondag.
Nieuw exemplaar op de hoek ten zuiden van de boerderij.
Het is lang geleden dat ik zoveel Blauwborsten tref in de polders en voor het eerst in jaren dat ik ze tijdens een telling zie. Dat is fijn.

Deze week nog een aantal nieuwe soorten voor dit jaar getroffen: Tureluur (al langer gemeld, maar ik mistte hem steeds), Zomertaling (mannetje dat soms lastig te vinden is) en Groenling.

Eindelijk mijn eerste Tureluur kunnen vastleggen.
Man Zomertaling in de Veerpolder.
Het gaat goed met de Kluten in de Veerpolder. Donderdag zaten er 9, waarvan er vandaag nog 8 over waren. De laatste 2 jaar blijven ze steeds langer hangen en zijn het er meer.

Twee van de 8 Kluten die vandaag aanwezig waren tijdens de telling.
De Grutto's vertrekken 's ochtends weer snel. Bij de start van de telling zaten er nog zo'n 90, aan het eind waren er nog een stuk of 20. Zaterdagmiddag zaten er nog honderden. Tussen de gewone Grutto's zitten nog steeds redelijk wat IJslandse (ondersoort islandica). Hieronder nog een keer een foto waarop de kenmerken van deze ondersoort duidelijk te zien zijn: kortere, rechtere snavel, duidelijker omlijnd grijs veld op vleugel en roodbruin dat verder naar achter op de buik loopt.

IJslandse Grutto.
De laatste tijd zie ik weinig Watersnippen, een soort die toch echt bij het gebied hoort. Het is ook een soort die goed weet te verdwijnen tegen de achtergrond of tussen de begroeiing. Gelukkig was het de afgelopen dagen weer eens raak. Het waren er 3, maar het is iets.

Watersnip in de Veerpolder, zaterdag.

1 opmerking:

  1. Geweldig mooi Hans! Vooral die blauwborst met het licht in zn rode staart. Schitterend!

    BeantwoordenVerwijderen