zondag 22 maart 2015

Pullen en hybrides

De eerste Grauwe Gans-pullen zaten vanochtend in de Veerpolder. Het zullen er weer veel worden dit jaar en dat geeft gemengde gevoelens.

De eerste 6 Grauwe Gans-pullen in de polders.

Het is altijd leuk om pullen te zien, maar als het er zoveel zijn als van de Grauwe Gans (elk jaar honderden) is dat niet zo'n goed nieuws voor het riet. Op dit moment zijn de volwassen vogels aan het knagen aan de randen van het riet en nesten aan het bouwen in het riet. De afgelopen jaren heeft dat met name in de Klaas Hennepoelpolder geleid tot een stevige afname van de hoeveelheid riet. En juist de combinatie van water en riet maakt de polders bijzonder in de omgeving.

In de Veerpolder stonden twee opvallende Nijlgans-achtige vogels, kleiner en met een lichte kop: hybrides Nijlgans x Casarca dacht ik in eerste instantie. Ik ben inmiddels verteld dat het om leucistische Nijlganzen gaat. Ganzen hybridiseren vaak en makkelijk. In de polders zwemt onder andere ook een hybride Grote Canadees en Brandgans. Regelmatig komen andere mengvormen langs.

Leucistische Nijlganzen, Veerpolder.
De Grutto's zijn over hun hoogtepunt heen. Vanochtend waren ze al aan het vertrekken toe ik aankwam, dus er hebben er vanochtend meer gezeten dan de 450 (fototelling) die waren blijven zitten.

In de Klaas Hennepoelpolder was het erg rustig. De enige opvallende vogel was een 2e winter Grote Mantelmeeuw die tussen de Grauwe en Grote Canadese Ganzen op de plas zwom. Buiten een Rietgors nog geen andere rietvogels kunnen vaststellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.