zondag 15 februari 2015

De eerste Grutto is binnen!

...en weer doorgevlogen.

Deze tijd staat voor mij altijd in het teken van de eerste Grutto. Vanochtend was het zover: de eerste Grutto in de polders. Officieel de start van de vogellente.

De eerste Grutto van het jaar, Veerpolder om 08:10 uur.
Hij stond tussen de Kievitten in de Veerpolder te rusten. Het zonnetje brak langzaam door en de Grutto werd gapend wakker.
15 februari is vroeg, maar niet een record. Sinds de start van de tellingen was er één keer een vroegere waarneming, op 13 februari 2011.

Jaar
Eerste
Laatste
Max
2009
1 maart
23 augustus
91
2010
28 februari
22 augustus
166
2011
13 februari
14 augustus
446
2012
26 februari
6 augustus
664
2013
17 februari
28 juli
1213
2014
23 februari
17 augustus
662
2015
15 februari
-
-


Langzaam wordt de Grutto wakker.
De Veerpolder zal de komende tijd door de Grutto's gebruikt worden als bijtankplaats na de trek en daarna als slaapplaats. De eerste weken zijn ze langer aanwezig op de dag, daarna vertrekken ze 's ochtends om elders te foerageren. 's Avonds komen ze dan weer terug om met de poten in het water te overnachten.
Dit exemplaar was al aardig op kleur. Meestal zijn de eerste aanwezige Grutto's nog grotendeels in winterkleed. Toen ik terugkwam van het rondje om de Hennepoelpolder was de Grutto helaas al weer verdwenen.

De eerste Scholeksters van het jaar liepen op het weitje in de
Hennepoelpolder.
Een andere nieuwe binnenkomer vanochtend was de Scholekster. Op het weitje bij de boerderij scharrelden er 2 rond op zoek naar eten. In tegenstelling tot de Grutto broedt de Scholekster wel in de polders. 's Winters verdwijnt deze vogel naar de kust en halverwege februari keert hij weer terug.

In de Hennepoelpolder zwom tussen de Grauwe en Grote Canadese Ganzen nog een verdwaalde Brandgans. Het was niet 1 van de 4 die standaard bij de boerderij rondhangen.

Verdwaalde Brandgans in de Hennepoelpolder.
De lente zit in de lucht, want in de Veerpolder waren de Futen al weer aan het baltsen. In de polders heb ik het nog niet gezien, maar elders zijn de Meerkoeten al aan nesten aan het bouwen. De Zwarte Zwaan zit nog op het nest en werd vanochtend vergezeld door een juveniele vogel van vorig jaar en de andere oudervogel.

Lente: baltsende Futen in de Veerpolder.
In de Hennepoelpolder zwommen aardig wat Kuifeenden.

2 opmerkingen:

 1. Leuk, de eerste grutto. Zondagmiddag heb ik hem niet gezien. Vrijdag was ik er ook, toen waren de knobbelzwanen in de lentestemming, verschillende baltsende koppels gezien, zo mooi. Ik zal nu ook weer wat vaker de polders gaan bezoeken, ik was er heel lang niet geweest...
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na de eerste Grutto volgen er snel meer. Ik denk dat er over een week al wel een tiental zal zitten. De echte piek in aantallen is meestal in de eerste helft van maart.
   Maar zoals je zegt, er is altijd wat te zien en het wordt vanaf nu alleen maar beter.

   Verwijderen