donderdag 9 mei 2013

Weer genoeg te zien

Afgelopen maandag onverwacht een vrije middag en met het mooie weer was het dus op naar de polders. Een rondje rond de Veerpolder leverde een man Zomertaling op, voor mij de eerste dit jaar. Hij is al eerder gemeld, maar ontweek tot nog toe mijn tellingen.
Aan de overkant van de Veerpolder stond een aantal fotografen. Niets bijzonders, want dat gebeurt de laatste tijd regelmatig. Bij hen aangekomen, bleek echter dat het niet voor niets was: 2 Temminck Strandlopers scharrelden rond tussen de Bosruiters. Later kwam er nog 1 bij.

Temminck Strandlopers, vanochtend in de Veerpolder.

Een tijd lang gekeken en geprobeerd ze op de foto te zetten. Omdat ze zo klein zijn en vrij ver weg zaten, viel dat nog niet mee. Vanochtend opnieuw naar de polders gegaan en ze zaten er nog.



Hoe klein is de Temminck? Vergelijk maar met de pullen van
de Grote Canadese Gans,
Heel bijzonder is het niet dat deze strandloper in de Veerpolder zit. Sinds 2008 wordt hij elk jaar waargenomen, vrijwel altijd tijdens de trek in mei. Maar, zoals The Macmillan Field Guide To Bird Identification zegt: "An unobtrusive, secretive stint that is easily overlooked", dus er één vinden is lastiger dan je denkt. Ook deze twee verdwenen regelmatig achter pollen gras en in oeverranden. En dan ben je ze dus even echt kwijt.
De Temminck is klein. Hoe klein? Op bevenstaande foto's kun je zien dat een pul van de Grote Canadese Gans met gemak over een Temminck Strandloper heen kan stappen. Met 13,5-15 cm is hij aanzienlijk kleiner dan een Bosruiter of een Oeverloper, de twee steltlopers die op dit moment veel aanwezig zijn in de Veerpolder.

Twee Temminck Strandlopers, eindelijk in het zonnetje.
Verder zat er ook nog een Bontbekplevier. Beginnende vogelaars hebben nog wel eens moeite met het verschil tussen de Bontbek en de Kleine Plevier. Leuk was dat er op een gegeven moment een Kleine Plevier naast landde, waardoor de verschillen mooi in één plaatje te vangen waren (zelfs al is de foto niet helemaal scherp).

Kleine en Bontbekplevier naast elkaar.
De opvallendste verschillen op een rijtje:

Grootte: de Bontbek is aanzienlijk groter
Oogring: de Kleine heeft een duidelijke, gele oogring
Snavel: de Kleine heeft een zwarte snavel, de Bonte een grotendeels oranje
Poten: de Kleine heeft relatief langere en roze poten, de Bonte oranje

Ook in de Hennepoelpolder zaten de nodige vogels, waaronder Rietzanger, Blauwborst en Kleine Karekiet

Kleine Karekiet.
 

2 opmerkingen:

  1. Weer een mooi overzicht van de vogels in de polder, ik hoop dat het weer het toelaat, dan ga ik morgen weer een kijkje nemen.
    groetjes ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben ik nog even....vandaag in de Poelgeest Polders veel mooie natuurmomenten beleefd, met als hoogtepunt...(letterlijk, :-) ) de paring van kleine plevieren:
    Blog staat nu al online: http://carpediem2.punt.nl/content/2013/05/Plevierplezier
    (sorry voor de spam, maar dit wilde ik gewoon even delen)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.