dinsdag 2 maart 2021

Even wat inhalen

Vanochtend de gemiste vogels ingehaald, Grutto's en Pijlstaarten. Deze 2 soorten werden de afgelopen week gemeld en had ik nog niet in de tellingen gehad dit jaar (zie eerdere posts). Nu dus wel. Het aantal Grutto's is nog niet echt hoog, zeker gezien de aantallen die normaal rond deze tijd bereikt worden, maar 76 is toch een leuk aantal.

Een deel van de 76 aanwezige Grutto's vanochtend.

Zoals gebruikelijk zaten er voornamelijk IJslandse Grutto's, met enkele gewone (zie deze post voor de verschillen). Van de 76 exemplaren bij aankomst (07:35) waren er bij vertrek om 08:50 nog maar 3 over. 

De om 08:50 overgebleven 3, alledrie van de 'gewone'
ondersoort.

Wie zijn eendensoorten wil leren kennen, moet deze week naar de polders gaan. Zoveel soorten als er nu bij elkaar zitten, komt je verderop in het jaar niet snel meer tegen. Dat komt onder andere door de aankomst van de Zomertaling. Vanochtend zat een man tussen de Wintertalingen. Niet eerder werd een Zomertaling zo vroeg gemeld in de polders.

Man Zomertaling, de eerste dit jaar.

Naast de Zomer- en Wintertaling zitten momenteel ook de volgende 7 soorten in de polders: Wilde eend, Krakeend, PijlstaartSlobeend, Kuifeend, Tafeleend en Bergeend. De enige soort die regelmatig (maar niet vaak) in de polders gezien wordt en nu niet aanwezig is, is de Smient. Maar ook die kan zomaar even langskomen deze periode.


Het paartje Pijlstaart dat al een aantal dagen in de Veerpolder
zit.

Nog een nieuwe jaarsoort voor de tellingen was de Tjiftjaf. Je kunt ze in principe het hele jaar door vinden, maar in de winteraantallen zijn ze in de polders afwezig. De vroegste waarneming die gemeld is op waarneming.nl is 26 februari in 2019. Het exemplaar van vanochtend was dus best vroeg.

De Grote Zilverreiger liet zich vanochtend dicht benaderen. Normaal vliegt hij wel op als je op het pad langs loopt, maar vanochtend was hij te druk met foerageren. Van dichtbij kun je mooi het groen tussen de snavel en het oog zien.

Grote Zilverreiger aan het jagen in de Veerpolder.

Met het zonnetje was het goed toeven in de polders en alle soorten die er momenteel zitten, leverden een fijne telling op. Alles werd vanuit een boom overzien door een Aalscholver.

Aalscholver in de boom.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.