zondag 2 augustus 2020

Purperreigers in de telling

Hij wordt niet vaak gemeld uit de polders, de Purperreiger. Tot nog toe zijn er zeven exemplaren gemeld sinds 2009. Niet zo vreemd dus dat ik hem de afgelopen 12 jaar heb gemist in de tellingen. Tot vandaag. 

Een van de twee Purperreigers vanochtend in de
Hennepoelpolder.
Met zijn twee├źn vlogen ze op aan de andere kant van de Hennepoelpolder. Het duurde even voordat ik ze zag en nog even voordat ik doorhad dat het geen Blauwe Reigers waren. Ze waren dus al een eindje weg toen ik de camera kon richten.


Gelukkig ging het niet al te snel en zigzagden ze de polder uit. Dat gaf in ieder geval een paar mogelijkheden om te fotograferen. Uiteindelijk verdwenen ze richting ZW.

Samen weg richting het zuidwesten.

Dat was een leuke, zij het korte ontmoeting.

Verder was er van alles gaande in de begroeiing. Waterhoentjes klommen in de Lisdodde en Rietzangers en Kleine Karekieten voerden hun jongen. De jonge Rietgorzen staan er inmiddels alleen voor en worden niet meer gevoerd (althans het exemplaar dat ik tegenkwam).

Het Kleine Karekiet-jong aan de zuidkant van de Hennepoelpolder zag er wat verlept uit. Het bedelde luid en kreeg regelmatig voer toegestopt, dus heel erg was hij er niet aan toe, denk ik.

Jonge Kleine Karekiet, een beetje verlept.

Rietgors.

De geringde Lepelaar die vorige week in de Veerpolder stond, stond nu in de Hennepoelpolder. Helaas is het niet voldoende om de kleurringen van 1 poot te weten. De codering op de andere poot is absoluut nodig. Vorige week alleen de rechterpoot kunnen aflezen, dus hoopte ik daar deze week de linker aan toe te kunnen voegen.

Lepelaar met kleurringen.

Helaas was ook nu alleen de rechterpoot af te lezen. Een goede 20 minuten heb is staan wachten, maar de linkerpoot bleef verborgen. Zo weet ik nog steeds niet welke vogel die is en wat zijn geschiedenis is. Jammer.

Dus: mocht je de komende dagen nog in de polders zijn, kijk dan uit naar de geringde Lepelaar. Op de rechterpoot zitten van boven naar beneden: een groene ring, een zwarte vlag en een lichtblauwe ring. Met de code van de andere poot erbij kan de levensloop van de vogel opgevraagd worden bij Werkgroep Lepelaar (werkgroeplepelaar@gmail.com).  Laat me het vooral weten als dat lukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten