zondag 5 juli 2020

Een nest met 16 pullen

Er stond geen regen op het programma voor vanochtend, maar echt droog was het ook niet. Samen met de harde wind zorgde dat meer voor even goed uitwaaien dan voor een goede telling.

Juveniele Kokmeeuw op het weilandje.

De meeste Kokmeeuw-pullen zijn gepromoveerd naar het stadium 'juveniel' en hebben de nestplekken verlaten. Ze zijn nu overal in het gebied te vinden, onder andere op het weilandje in de Hennepoelpolder. De vogel op de foto stond er wat sip bij en leek op zijn kop te krijgen van een ouder.

Ondanks de wind hoorde ik in het gebied nog zeker 7 zingende Kleine Karekieten, 1 zingende Zwartkop en 1 alarmerende Braamsluiper. Maar verder was het redelijk stil en ook het water was, afgezien van de vele ganzen, leeg.

Ik weet dat de Nijlgans het hele jaar door kan broeden, maar het is toch altijd weer een verrassing als je al in februari of, zoals nu, nog in juli jonge pullen ziet rondlopen. Dit keer waren het er ook niet weinig. Op het weilandje liep een ouderpaar met welgeteld 16 pullen! Met een normale legselgrootte van 6-9 eieren (informatie Vogelbescherming) is dit wel erg veel.

15 van de 16 Nijlgans-pullen op de foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.