zondag 21 juni 2020

Van pul naar juveniel

Vorige week niet kunnen tellen, omdat er nog een MUS-telling gedaan moest worden vóór de 15e. En dan is de verandering een stuk zichtbaarder, na 2 weken. Veel pullen/jongen zijn hun donsveren kwijt en hebben het eerste vliegkleed, waarmee ze officieel gepromoveerd zijn tot juveniel. Veel pullen/jongen, want in de Hennepoelpolder liepen Kievit-pullen van twee nesten.

Één van de vijf Kievit-pullen in de Hennepoelpolder.

Van één stel Kieviten wist ik dat ze een nest hadden op het weilandje bij de boerderij. Het andere stel is heel sneaky geweest of heeft ergens dichtbij gebroed. Hoe dan ook, het was fijn om ook dit jaar weer Kievit-pullen te hebben in de polders. 

Het tweede nest had al iets grotere pullen.

Ook de Scholeksters hebben toch een jong. In de Veerpolder zag ik 1 jong, samen met de zeer zorgzame ouders. Al jaren weten de Scholeksters hun jongen goed verborgen te houden. Misschien broeden ze helemaal niet meer in de polders, maar op platte daken in de wijk. En als de jongen dan groot genoeg zijn, kunnen ze naar de polders komen. Nu ik er zo over denk, lijkt dat me waarschijnlijker, dan broeden in de polders zelf.

Al groot Scholekster-jong.

De overgang van pul naar juveniel kun je nu het best volgen bij de Canadese Ganzen en de Kokmeeuwen. Daarvan zwemmen en lopen werkelijk zo'n beetje alle mogelijke stadia rond. 




Van pul naar juveniel bij de Grote Canadese Gans.

De mate waarin de jongen beschermd worden door de ouders, verschilt nogal van soort tot soort. Sommige ouders bekommeren zich maar kort over hun kroost en andere doen er alles aan om ze tot het juveniele stadium te brengen. Op het ogenblik zwemt er een zeer zorgzame moeder Kuifeend rond in de polders met 8 opgroeiende pullen. Ze heeft ze al ver gekregen. Meestal zijn de aantallen tegen dit stadium al aardig uitgedunt. Ik ga duimen voor haar.

Moeder Kuifeend met 8 al grote pullen.

Minder zorgzaam in hetzelfde stadium zijn de Bergeenden. Zij laten hun oudere pullen redelijk hun eigen gang gaan, met alle risico's van dien. Ik moet zeggen dat ik het ook niet aan zag komen, maar in de Veerpolder ging een Kleine Mantelmeeuw er vandoor met een al redelijk grote Bergeend-pul.

Kleine Mantelmeeuw predeert een Bergeend-pul.

De twee juveniele Lepelaars in de Veerpolder hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Ik heb het echter nog niet vaak meegemaakt dat twee juveniele Lepelaars zonder volwassen vogels aan het rondscharrelen waren.

Twee juveniele Lepelaars, o.a. herkenbaar aan de grijs/roze
snavel.

De Spreeuwen in de wijk zijn nog niet zover. Daar verzamelen de ouders nog voer voor hun nestjongen in de polders.

Voer verzamelende Spreeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.