zondag 7 juni 2020

Slecht telweer en een exotische steltkluut

Het was slecht telweer vanochtend, met af een toe een flinke bui. Meerdere keren moest ik schuilen. De vogels leken er minder last van te hebben, al werd er wel minder gezongen.

De Meerkoeten hadden niet zoveel last van de regen.

Vrijdag was al gemeld dat er een vreemde vogel in de polders rondliep. Iemand is zijn Amerikaanse Steltkluut kwijt. Vanochtend liep hij nog steeds te foerageren in de Veerpolder, op vrijwel dezelfde plek als waar hij voor het eerst gemeld werd.

Amerikaanse Steltkluut in de Veerpolder.

De kans dat deze soort zelfstandig van Amerika naar Nederland vliegt is nihil en bovendien is de vogel geringd. Het gaat dus om een vogel die uit gevangenschap is ontsnapt. Wel een mooi vogeltje.

Nieuw in de tellingen waren 5 Kuifeend-pullen. Ze probeerden driftig onder te duiken, maar dat lukt niet als je zo pluizig bent. Het drijfvermogen van een eendenpul is erg groot. Het levert een leuk gezicht op.

Moeder Kuifeend met 5 pullen.

Onderduiken valt niet mee.

Vandaag waren het weer de Kleine Karekieten die zich volop lieten horen. De Bosrietzangers waren relatief stil, al liet die ene die op de plek van de Blauwborst in de Hennepoelpolder is neergestreken zich wel goed zien en horen. Met 11 zingende Kleine Karekieten tegen 4 Bosrietzangers zijn de rollen omgedraaid vergeleken met twee weken terug.

Zingende Bosrietzanger in de Hennepoelpolder.

De jongen van de Kokmeeuwen zijn langzaamaan de nesten aan het verlaten en zwemmen nu rond. De spreiding in leeftijden is groot. Sommige zijn net uit het ei, andere zijn al hard op weg met hun eerste volledige verenkleed. Voor de kleinsten vormen de rondvliegende Zilvermeeuwen en Kleine Mantelmeeuwen nog wel een bedreiging. Gelukkig voor hen houden alle oudervogels een oogje in het zeil.

Twee jonge Kokmeeuw-pullen midden op het water.

Een eenzame Kluut, 2 Lepelaars en 2 Oeverzwaluwen zijn nog het vermelden waard. Die laatste soort is een nieuwe jaarsoort voor mij in de polders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.