zondag 10 mei 2020

Ik blijf er een paar missen

De afgelopen tijd worden er regelmatig leuke waarnemingen gedaan in de polders. Een combinatie van mooi weer en een hardnekkig virus levert veel bezoekers op en die voeren hun waarnemingen steeds vaker in op waarneming.nl. Zo weet ik dat ik de Groenpootruiter en de Kleine Plevier tot nog toe gemist heb. Ook vanochtend zaten ze niet in de telling, maar dat wil niet zeggen dat er niets nieuws te melden valt. Natuurlijk niet.

Uit de bomen aan de oostkant van de Veerpolder vloog een vrouw Koekoek op. De vrouw van de Koekoek is er in twee kleurvormen, grijs en bruin. De grijze is lastig van de man te onderscheiden, zeker in het vage licht van de vroege ochtend, de bruine is altijd zeker een vrouw.

Koekoek-vrouwtje in de Veerpolder.

Het was de eerste nieuwe jaarsoort vanochtend. De tweede was wat lastiger en liet zich niet zien, alleen horen. In het riet aan de noordkant van de Hennepoelpolder zat de eerste Bosrietzanger van dit jaar te zingen. Het was niet heel luid, maar wel duidelijk.

Vier van de vijf Bergeend-pullen.
In de Veerpolder zwommen de eerste Bergeend-pullen van dit jaar. Ze waren met zijn vijven, niet heel veel voor een Bergeend. Pa & ma begeleiden het stel jongen en vonden op een gegeven moment dat een paartje Wilde Eenden te dichtbij kwam. Het leverde een leuk schouwspel op met veel gekrijs van de Wilde Eenden en veel gespetter.




Ruzie tussen een paartje Bergeenden en een paartje Wilde Eenden.
De beste tijd om de rietvogels te zien is aangebroken (met uitzondering van de net aangekomen Bosrietzanger). De Blauwborst, Rietzanger en Kleine Karekiet klimmen steeds hoger in de begroeiing om te zingen. Vooral de Blauwborst is dan mooi te zien.

De Blauwborst boven op een Lisdodde
Afgelopen week ontving ik een mail over katten in de polder. In dit geval had een kat zich tegoed gedaan aan een paar Grauwe Gans-pullen. Gelukkig kom ik ze weinig tegen in de polders, maar het blijft een moeilijke situatie met katten. Ze zijn verantwoordlijk voor veel dode vogels, met name als de net uitgevlogen jongen een makkelijke prooi vormen. Het is de natuur van de kat om vogeltjes te vangen, dus daar kunnen we weinig aan doen. Wel kunnen we ervoor zorgen dat de schade zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Vogelbescherming heeft daar goede tips voor: Vogelbescherming over katten.

1 opmerking:

  1. Dag Hans,
    Mooie foto van de blauwborst, zo mooi heb ik hem denk ik niet.
    Inderdaad was ik er van de week ook bij. Een dikke zwart/witte kat had in een split second 2 pulletjes van de grauwe gans te pakken. Nummer 2 hebben we nog gepakt maar had waarschijnlijk zijn nekje gebroken. Overleed ook snel, kat ging thuis weer verder aan de whiskas. Ik weet dat het zijn natuurlijk instinct is maar dit is doden voor de lol en dat is wel jammer. Helaas waren we net te laat om hem tegen te houden.
    Leuk om je vanmorgen ontmoet te hebben en de verhalen over de vogels van de polders te horen.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.