zondag 31 mei 2020

Eindelijk de Kleine Plevier

Tjonge jonge, dat heeft lang geduurd. Maar...vanochtend was het dan eindelijk zover: 2 Kleine Plevieren in de telling. Misschien waren het er wel drie.

Eindelijk de Kleine Plevier kunnen tellen.
Eerst vlogen er twee op in de Veerpolder. Dat leverde maar een heel korte waarneming op en ik heb ze later niet meer terug kunnen vinden. Er zijn teveel plekjes waar ze zich kunnen verbergen. Ik moest wachten tot ik bijna klaar was met de telronde in de Hennepoelpolder en een derde exemplaar (1 van de eerdere 2?) zich wel goed liet zien.

Op het weilandje stond hij nekstrekkend en roepend rond te kijken. Tijdens het foto's maken vloog hij weer weg. Ik heb even gezocht wat dat nek strekken betekent, maar kon dat zo snel niet vinden. 

Wegvliegende Kleine Plevier.
Een eenzame Lepelaar verkeek zich op de grootte van een vis en had de grootste moeite om hem weg te werken. Uiteindelijk lukte het wel, maar lange tijd kon ik de staart van de vis nog in de snavelhoek (of heet dat bij vogels ook 'mondhoek'?) zien zitten. Het zag er allemaal erg ongemakkelijk uit. 



Een Lepelaar heeft moeite om een grote vis weg te werken. De staart van
de vis is zichtbaar in de snavelhoek.
Het aantal Bosrietzangers was wat lager dan vorige week: 9 in totaal. De Kleine Karekieten en Rietzangers waren er net zoveel (7 resp. 8).

Zingende Rietzanger in de ochtendzon.


Deze Kleine Karekiet foerageerde aan de rand van het riet.
In de Veerpolder liepen 100 Grutto's. Leuk, maar ook verontrustend. De laatste jaren komen de grote groepen steeds vroeger in het jaar. Dit soort verzamelingen bestaat uit vogels die niet gebroed hebben of waarvan de broedpoging is mislukt. Heeft het iets te maken met het maaien van het land, dat o.a. in de Hemmeerpolder vroeger is gedaan dan goed is voor de Grutto's.

Grutto's in de Veerpolder.
Twee Tureluurs en een Slobeend waren aanwezig in het gebied. Deze tijd van het jaar zie je met name die laatste niet veel in de polders.

Man Slobeend.

Tureluur.
Tegen het einde van de telling kwamen de Gierzwaluwen om te foerageren boven de polders. Het blijft één van mijn favoriete dingen om naar te kijken.

Gierzwaluw.
Benieuwd hoe het gaat met de 1000 Leidse soorten?: 1000soorten.blogspot.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.