zondag 5 januari 2020

2020 begint stilletjes

Het was stil in de polders tijdens de eerste telling van 2020. Nauwelijks eenden, geen Waterhoentjes. Wel een hoop ganzen in de Veerpolder.

In de Veerpolder zaten veel ganzen.
Waar zijn de Wintertalingen en de Slobeenden gebleven? Normaliter zitten er veel meer dan de 15 resp. 2 die ik vanochtend kon vinden.
Is het het relatief warme weer dat de eenden weghoudt uit de polders? Of heeft het te maken met de veranderingen in de polders zelf? Opvallend is het wel en het is een voortzetting van een trend die al even bezig is. In 2019 was het gemiddeld aantal Wintertalingen lager dan ooit. Haalden we ooit een gemiddelde van tegen de 120(!), nu is dat gemiddelde gezakt naar net boven de 40 exemplaren (zie grafiek hieronder). Met name in de wintermaanden zijn veel minder Wintertalingen aanwezig.

Een van de weinige Wintertalingen in de Veerpolder momenteel.
Ontwikkeling van gemiddelde aantallen en percentage tellingen met
Wintertalingen in de Veerpolder.
Gemiddeld aantal Wintertalingen per maand in 2019 vergeleken met
periode 2009-2018.
Hetzelfde patroon als hierboven is te zien bij de Slobeend.

De Grote Zilverreiger en de Cetti's Zanger zijn nog steeds aanwezig in de Veerpolder. De laatste zat vanochtend heel even te zingen in de noordoosthoek. De eerste vloog heen en weer.

In de wintermaanden worden er altijd meer roofvogels gespot in de polders. Vanochtend waren dat een Sperwer en een Slechtvalk. Vooral de Slechtvalk is leuk, want die komt veel minder vaak langs dan de Sperwer.

Slechtvalk boven de Veerpolder.
Aalscholvers in de Hennepoelpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.