zondag 13 oktober 2019

Die had ik niet meer verwacht

Vanochtend was het een klein beetje mistig bij de start van de telling om 08:00 uur. Dat geeft altijd wel een apart sfeertje in de polders. Geen heel grote groepen ganzen deze keer, maar wel volop ander spul.

De grootste verrassing was een Boerenzwaluw die langs kwam vliegen. Sinds 2010 heb ik er geen meer gehad in een oktobertelling, dus deze had ik niet meer verwacht.

Late Boerenzwaluw in de polders.
Op weg naar het noordoosten??
Héél bijzonder is het niet. Er worden dagelijks nog veel Boerenzwaluwen gemeld in het land. Deze had echter wel besloten naar het noordoosten te vliegen, toch wel de verkeerde kant deze tijd van het jaar.

Vorige week meldde ik al dat er weer een Fuut in de polders zat. Dat zijn er inmiddels minimaal 3 geworden en ook in de sloten rond de polders zwemmen er een aantal. De Dodaars liet zich vanochtend helaas niet zien.

Fuut met langsvliegende Aalscholver in de Hennepoelpolder.
Een andere vogel die voor de winter weer in de polders te zien en horen is, is de Roodborst. 'Onze' Roodborsten vertrekken een stukje zuidelijker en de noordelijke exemplaren komen hier naar toe. Elk jaar vind deze verschuiving in deze tijd plaats. Ook de Winterkoning komt weer langzaam het gebied in.

Roodborst in een wilgje in de Veerpolder.
De nodige soorten zijn nu vooral op geluid waar te nemen. De Cetti's Zanger in de Veerpolder laat zich af en toe horen en dat geldt ook voor de Waterrallen. Die laatste is met minimaal 7 exemplaren aanwezig. Om ze te zien moet het water eigenlijk weer wat zakken, waardoor er meer plek komt langs de waterkant om te scharrelen.

De Grote Zilverreiger pendelde vanochtend tussen beide polders heen en weer.

Grote Zilverreiger in de Veerpolder.
Fijn in deze tijd zijn de Krakeenden. Veel hebben al paartjes gevormd, maar er wordt ook nog druk gebaltst. Een leuk gezicht en een leuk geluid. De mannetjes gaan af en toe helemaal los met kopbewegingen, de vrouwtjes zijn niet altijd onder de indruk.

Krakeenden proberen een partner te veroveren.
Dit is ook de tijd van het jaar om IJsvogels te spotten in de polders. Vanochtend vlogen er 2 rond, 1 in de Veerpolder en 1 in de Hennepoelpolder. Fotograferen is nog niet gelukt. Als je ze wilt zien, is het goed om het geluid te leren kennen (even opzoeken op internet). Je kunt heb namelijk al van ver aan horen komen.

De Bergeenden zijn er ook weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.