zondag 21 juli 2019

Het is de tijd van de juvenielen

Je kunt hem regelmatig horen in de omgeving van de polders, maar echt in de polders kom je hem zelden tegen, de Groene Specht. Vanochtend scharrelde een juveniel over het pad van de Hennepoelpolder, regelmatig opvliegend als ik toch iets te dichtbij kwam.

Opvliegende juveniele Groene Specht.

Dat het een juveniel betrof, is te zien aan het sterk gevlekte verenkleed. De volwassenen zijn veel egaler. Het leek alsof hij regelmatig omhoog keek richting de essen, maar omdat de Groene Specht zijn voedsel op de grond zoekt, keek hij waarschijnlijk naar beneden. Dat één oog dan omhoog kijkt, is een gevolg van de plaatsing van de ogen.

Niet omhoog kijkend, maar omlaag met het oog dat van de camera af
gericht is.
De rest van de polders zat ook vol met juvenielen. Bergeenden, Grauwe Ganzen, Krakeenden, Kuifeenden, Wilde Eenden, Brandganzen, Nijlganzen, Kokmeeuwen, Waterhoenen, Kleine Karekieten, Rietzangers, Kool- en Pimpelmezen, Visdieven, Eksters, Scholeksters en Lepelaars, allemaal brengen ze hun jongen groot in de polders. Buiten de Lepelaars en de mezen hebben ze ook allemaal in de polders gebroed. Van de Bosrietzanger zijn vast ook jongen aanwezig, maar die heb ik niet met zekerheid vast kunnen stellen. Met een broedduur van 2 weken en een nesttijd van de jongen van nog eens 2 weken hebben ze in ieder geval genoeg tijd gehad.

Volwassen (gele vlek aan uiteinde zwarte snavel) en juveniele (roze/grijze snavel)
Lepelaars in de Veerpolder.

1 opmerking:

  1. Gaaf de groene specht...
    ik was er vorige week weer eens maar zag toen heel weinig, wel lepelaars en ganzen (en veel distelvlinders) maar door de hoge , dichte begroeiing kon ik bv de slikplaten bij de veerpolder niet meer zien. Lijkt ook dat er nauwelijks (nog) steltlopers zijn. Later die dag zag ik bij de Munnikenpolder wel veel steltlopers: grutto, tureluur, kemphaan, bosruiter, groenpootruiter, oeverloper of witgatje.... deze soorten miste ik een beetje in de poelgeest polders..

    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.