zondag 16 juni 2019

Vreemde Blauwe Reiger

Weinig nieuws vandaag in de polders. De pullen van de verschillende soorten groeien op en krijgen hun eerste volledige verenkleed waarmee ze straks gaan vliegen. De Visdief op het eilandje in de Hennepoelpolder heeft minimaal 1 pul. De Wintertalingen zijn voor eventjes uit de polders verdwenen en naar Slobeenden is het hard zoeken. De (relatief) rustige tijd is aangebroken.

Om de boel nog een beetje spannend te maken, vloog er kort een afwijkende Blauwe Reiger rond.

Een afwijkende Blauwe Reiger in de Veerpolder.

Hij was heel donker van boven en had roodbruine tinten op nek, keel en ondervleugel. Vandaar dat ik heel even aan een Purperreiger dacht. De snavel, de keelzak en de witte 'koplampen' op de voorrand van de vleugels riepen echter allemaal 'Blauwe Reiger'.




Op bovenstaande foto's zijn duidelijk de roodbruine tinten, de vrijwel zwarte
bovenvleugels , de 'koplampen' en de snavelvorm te zien.
Er is weinig te vinden over hybridisatie van Blauwe en Purperreiger. Wel heb ik informatie gevonden over melanistische Blauwe Reigers, waarin onder andere gesproken wordt over veren die 'dirty or oily brown' kunnen zijn. Bovendien lijkt er sprake te zijn van een slechte staat van de veren in relatie met melanisme. Ook deze vogels had, zoals op de foto's goed te zien is, niet zo'n net verenkleed. Ik hou het dus op een melanistische Blauwe Reiger.

2 opmerkingen:

  1. Vandaag zeer waarschijnlijk zwarte blauwe reiger zien over vliegen...zodoende hier uitgekomen...op zoek naar bevestiging dat geen "luchtspiegeling "was...januari 2023. Geen foto camera bij de hand...dus geen foto. Groet D. Schinning

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tijd terug nog wel in vroege ochtend..een vos op muurtje "midden in de stad "kunnen fotograferen....

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.