zondag 17 maart 2019

Toch nog een toename van de Grutto's

Vorige week was ik een beetje bang dat de piek van de Grutto's al bereikt was, maar dat was niet het geval. Afgelopen week werden er 600 (schatting) gemeld en vanochtend kon ik er op de foto's 494 tellen. Het worden er dus nog steeds meer. Meestal ligt de piek midden maart, dus 1000 zullen het er wel niet meer worden. Maar je weet het nooit.

Een deel van de aanwezige Grutto's.

Op het ogenblik moet je er vroeg bij zijn om te kunnen genieten van alle Grutto's. Aan het einde van de telronde, om 08:25, waren ze vrijwel allemaal vertrokken. 's Middags komen ze wel weer terug om te overnachten in de polder.

De laatste weken verblijven er ook 2 Grote Mantelmeeuwen in de polders. Ze zitten afwisselend in de Veerpolder en de Hennepoelpolder. Ze zijn al gezien met ganzeneieren in hun snavel. Ik ben benieuwd of hun snavel sterk genoeg is om de schaal te breken of dat ze de eieren net als de Zilvermeeuwen vanuit de lucht moeten laten vallen om ze open te krijgen.

Twee Grote Mantelmeeuwen tussen de Grutto's.
Een enkele keer worden de polders in de wintermaanden bezocht door Rouwkwikstaarten. Zo ook afgelopen week. Woensdag trof ik er 1 in de Hennepoelpolder en vrijdag werd hetzelfde exemplaar ook gefotografeerd door een andere vogelaar. Het vrouwtje was goed te herkennen aan een wit streepje aan de linkerkant van de zwarte kop.


Vrouwtje Rouwkwikstaart. Op de bovenste foto is het witte streepje op de
kop te zien.
Het is altijd leuk om individuele vogels te kunnen herkennen. Zo weet je dat deze vogel minimaal 3 dagen in de Hennepoelpolder heeft gezeten. Ze zal inmiddels wel vertrokken zijn richting Groot-BrittanniĆ« of Ierland, waar deze ondersoort van de Witte Kwikstaart haar voornaamste broedgebied heeft.

Het is nog even wachten op de binnenkomst van de rietvogels. De eerste Rietzanger verwacht ik begin april, de Blauwborst een weekje later en de Kleine Karekiet daar weer een of twee weekjes na, in de tweede helft van april.

1 opmerking:

  1. Ik ga deze week weer even langs, het leukste seizoen in de polder is begonnen.....

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.