zondag 10 maart 2019

Over de Grutto-piek heen?

Vanochtend toch maar gaan tellen ondanks de lichte regen. Want ja, 2 weken achter elkaar niet tellen is wel heel veel gevraagd. Dus met druppels op de bril en druppels op de kijker gestart. Het viel uiteindelijk nog best te doen, al zal deze telling wel een ondertelling zijn.

De Grutto's zaten in een losse groep in de Veerpolder en besloten nog voordat ik kon gaan tellen allemaal op te vliegen. Ik hoopte dat ze weer zouden landen, maar dat bleek niet zo te zijn. Ze vertrokken na een paar rondjes allemaal in de richting van de Boterhuispolder en het Kagerplassengebied. Snel foto's gemaakt van de hele groep in de hoop dan toch een zo goed mogelijke telling te kunnen doen. Dat viel niet mee, omdat de groep verdeeld moest worden over 2 foto's. En dan vlogen er ook nog een paar Kokmeeuwen tussendoor.

Een deel van de naar schatting 325 Grutto's. Wel opletten dat je de 5
Kokmeeuwen (in de cirkels) niet meetelt.

Ook de 5 aanwezige Lepelaars verdwenen snel. Gelukkig bleef de rest van de soorten redelijk op zijn plek.

In de Hennepoelpolder zijn de Kokmeeuwen weer op zoek naar nestplekken. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken, nu de stroken land steeds meer verdwijnen of dichter begroeid raken. Vanochtend telde ik zo'n 40 exemplaren, wat veel is ten opzichte van de vorige tellingen.

In de Veerpolder liep ik nog een nieuwe jaarsoort tegen het lijf. De Fazant wordt niet zo vaak gemeld in de polder, dus het was toch een beetje een verrassing.

Man Fazant in de Veerpolder.
Afgelopen week zijn de eerste Kluten en een grote groep Tureluurs (30-40 stuks) gemeld. Jammer dat ze er niet waren vanochtend. De Kluten komen de komende maanden vast wel weer langs, maar wat de Tureluurs betreft ben ik daar minder zeker van. Wellicht komen ze weer in de zomermaanden juni en juli, zoals altijd. De afgelopen jaren lijkt de Tureluur zich weer wat te herstellen in de polders, al wordt er sinds 2011 niet meer gebroed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.