zondag 3 februari 2019

Hoe lang nog tot de eerste Grutto?

Vorige week gooide de regen roet in het eten, vanochtend scheen het zonnetje. Wel lag er ijs op de smallere waterpartijen. Februari is aangebroken, dus het is nu wachten op de aankomst van de eerste Grutto. Gemiddeld genomen is dat halverwege de maand, maar het lijkt erop dat het langzaam eerder wordt. Het weer moet dan wel een beetje mee zitten.

Heel even was er wat mist in de polders.

De vorst heeft vannacht één slachtoffer gemaakt in de Veerpolder, een Mol. Hij (zij?) lag stijfbevroren op het pad, zo te zien nog puntgaaf. Het gebeurt wel vaker in de winter, maar wat er precies mis gaat, weet ik niet. Is het de bevroren grond, gebrek aan voedsel of gewoon ouderdom?

Dode mol, bevroren op het pad.
 Op de grote plas van de Veerpolder zwommen Slobeenden, Wintertalingen, BergeendenGrauwe en Grote Canadese Ganzen. Bij het eilandje stonden Kieviten, Nijlganzen en Aalscholvers. Die laatste kregen later gezelschap van verschillende soorten meeuwen.

Stormmeeuw met op de achtergrond Kokmeeuwen.
In de Hennepoelpolder lag het grote water ook nog open en daar hadden zich ook verscheidene soorten ganzen en eenden verzameld. Tussen de ganzen zaten vier Brandganzen, afgelopen week aangekomen in het gebied.

Vier Brandganzen tussen de Grote Canadese en Grauwe Ganzen.
Omdat het water tot aan de oevers bevroren was, zaten er geen Watersnippen langs de kantjes van de grote plas. gelukkig is er altijd nog een plekje met verdorde begroeiing waar ze vrijwel altijd zitten, ook als het heeft gevroren. Zo ook vanochtend. Door de nieuwe flats moesten ze helaas wat langer wachten op de eerste zonnestralen.

Watersnippen op hun vaste stekkie.
Afgelopen week had ik er al één gezien en nu liep er weer één te scharrelen op het weilandje. Door het tegenlicht duurde het heel even voor ik hem zag, een Grote Gele Kwikstaart. Rustig foeragerend liep hij aan de achterkant van het weiland.

Grote Gele Kwikstaart op het weitje bij de boerderij.
Bij de ingang van de historische werf vloog een IJsvogel vanuit het gebied een boothuis binnen. Daar zitten ze vaker op de boten, gezien de braakballen die er gevonden worden. De Cetti's Zanger liet zich vanochtend niet horen, maar met een Tjiftjaf, twee Kuifeenden, een Waterral en een Torenvalk, kwam de teller uiteindelijk op 29 soorten te staan. Niet gek voor begin februari.

Een Zwarte Kraai, één van de 29 soorten vanochtend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.