zondag 30 december 2018

2018 zit erop - een kort overzicht

De laatste telling van 2018 zit erop en daarmee worden 10 volledige kalenderjaren tellen afgesloten. Het leverde op de valreep nog een record op. Nog nooit telde ik in december in één telling zoveel verschillende soorten in de Hennepoelpolder: 25. In de Veerpolder was daarentegen heel rustig. Goed, er zaten 128 Kieviten, maar het aantal soorten bleef hangen op 16.

Een deel van de 128 Kieviten in de Veerpolder.
In de Hennepoelpolder zat weer genoeg verscholen in de begroeiing. Pimpelmezen, Tjiftjaffen, Heggenmus, Winterkoninkjes, Roodborsten, Koolmezen en de Cetti's Zanger lieten zich allemaal horen en zien. De Cetti's Zanger zat weer tegenover de ingang naar de historische werf te zingen.

Pimpelmees in het riet van de Hennepoelpolder.
Heggenmus op braamtak in de Hennepoelpolder,
Een leuke verrassing waren de 2 Witgatjes die aan de rand van het eilandje aan het foerageren waren. December is laat voor deze soort. Het is niet heel bijzonder, ik heb ze eerder al eens op 1 januari gezien, maar het wijkt wel af van de gebruikelijke periode tussen april en augustus/september.

Twee Witgatjes in de Hennepoelpolder vanochtend.
2018 was een goed soortenjaar. De 46 tellingen leverden 98 verschillende soorten op in het gebied, het hoogste jaaraantal sinds de start van de tellingen in 2008. Met de extra soorten die tijdens losse bezoeken gezien zijn, komt de teller op 106, een evenaring van het aantal soorten in 2014. Over de afgelopen 10 jaar hebben er 137 verschillende soorten in de tellingen gezeten.

In de Veerpolder waren vooral januari en juni goede maanden. De maanden september-december vielen een beetje tegen. Het verloop van het aantal soorten per maand was vergelijkbaar met het verloop de afgelopen 10 jaar.

Verloop totaal aantal soorten per maand in 2018, vergeleken met het minimale
en maximale aantal in de afgelopen 10 jaar. Veerpolder.
Ook in de Hennepoelpolder was januari een erg goede maand. In tegenstelling tot de Veerpolder waren ook de maanden september-december relatief goed, met aantallen soorten ruim boven het gemiddelde van de afgelopen jaren voor die maanden. Ook juli was wat dat betreft een goede maand.

Verloop totaal aantal soorten per maand in 2018, vergeleken met het minimale
en maximale aantal in de afgelopen 10 jaar. Hennepoelpolder.
In de 46 tellingen werden in totaal 32.589 vogels geteld. Na een paar mindere jaren in de Veerpolder is het aantal vogels daar weer gestegen. De Grutto's kwamen voor het eerst weer met meer dan 1000 exemplaren tegelijk langs en de Brandganzen leverden een record met 592 exemplaren in één telling. Het verloop was ten opzichte van de voorgaande jaren wat grilliger, met achtereenvolgens erg drukke maanden (september had een record gemiddeld aantal per telling) en opvallend stille maanden (juli had een laagterecord).

Verloop gemiddeld aantal vogels per telling per maand, vergeleken met de
minimale en maximale gemiddelden in de afgelopen 10 jaar. Veerpolder.
De Hennepoelpolder schommelde de eerste helft van het jaar wat gemiddeld aantal vogels per telling betreft rond het gemiddelde van de afgelopen jaren. Daarna werd het, net als in de Veerpolder, een stuk grilliger. Juli en november leverden een laagte record op, terwijl er nog niet eerder zulke hoge aantallen geteld werden in september en oktober.

Verloop gemiddeld aantal vogels per telling per maand, vergeleken met de
minimale en maximale gemiddelden in de afgelopen 10 jaar. Hennepoelpolder.
2018 leverde twee nieuwe soorten op in de tellingen: de Grote Barmsijs en de Cetti's Zanger. De eerste was in januari met een grote groep te vinden bij de historische werf. De tweede zit sinds 6 oktober in de Hennepoelpolder en inmiddels is in de Veerpolder een tweede exemplaar vastgesteld. Nu afwachten of de Cetti's Zanger wil blijven om volgend jaar te broeden in de polders.

Grote Barmsijs, januari in de Hennepoelpolder.
Cetti's Zanger in de Hennepoelpolder.
De komende tijd ga ik de gegevens van de individuele soorten bekijken en toevoegen aan de soortenpagina's. Dan kunnen we kijken hoe het met de ganzen, eenden en rietvogels is gegaan afgelopen jaar.

In het veld loop ik regelmatig enthousiaste lezers van de blog tegen het lijf. Ook via de commentaren krijg ik leuke opmerkingen binnen. Iedereen bedankt daarvoor. Ik wens jullie allemaal een goede jaarwisseling en op naar een vogelrijk 2019!

1 opmerking:

  1. Hallo Hans,

    Het was weer leuk om jouw blog over deze polders te volgen dit jaar. Zelf ben ik er afgelopen jaar een stuk minder geweest, hoop dit jaar toch weer wat vaker langs te gaan. En hopelijk blijft dit mooie stukje natuur bewaard, want het is nog steeds een prachtig gebiedje zo tussen woonwijk en spoorlijn. Groetjes, een mooi 2019 en wie weet komen wij elkaar dit jaar nog wel tegen in de polder.
    Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.