zondag 11 november 2018

Juveniele Havik en soort nummer 106

In de Hennepoelpolder was vanochtend een juveniele Havik neergestreken in een wilg; een bruine rug met witte vlekken en druppelvormige vlekjes op de flanken. De hele telronde is hij blijven zitten, rustig om zich heen kijkend.

Juveniele Havik in de Hennepoelpolder.
Juveniele Havik in de Hennepoelpolder.
De Havik was niet de enige roofvogel in het gebied. Minimaal twee verschillende Buizerds kwamen ook langs. Er waren maar weinig vogels die zich iets aantrokken van de aanwezigheid van deze rovers. Alleen de Watersnippen in de Veerpolder gingen massaal op voor de laag overvliegende Buizerd.

Deze Buizerd kwam laag over in de Veerpolder. De Watessnippen
gingen massaal de lucht in.
In de Veerpolder kwam heel even een Groene Specht voorbij. Het was soort 106 voor dit jaar (niet allemaal in de zondagse tellingen), een evenaring van het recordaantal van 2014. Deze vogel zit altijd in de omgeving, aan de overkant van de Warmonder Leede of van de spoorlijn en vliegt maar zelden de polders binnen.

Had ik vorige week net gemeld dat de Slobeenden verhuisd waren van de Veerpolder naar de Hennepoelpolder, vanochtend zaten ze weer grotendeels op hun oude stekkie in de Veerpolder. Met 149 exemplaren vormen ze momenteel samen met de Wintertaling (150 exemplaren) de talrijkste vogel in het gebied.

Een klein deel van de 150 Wintertalingen in de polders.
De Kieviten komen langzaam weer wat meer het gebied in. Met zijn 33-en stonden ze te rusten tussen de Slobeenden.

Vanochtend de Cetti's Zanger weer teruggevonden in de Veerpolder, op ruime afstand van de 'normale' plek in de Hennepoelpolder. Op die laatste plek hoorde ik hem niet. Dus, zijn het er nou twee of is het er maar één? Laatst heb ik hem in beide polders gehoord met iets meer dan een kwartier tussenpauze. Toen dacht ik dat het er dus twee moesten zijn. Maar nu ben ik minder zeker. Hoe groot is het gebied dat een Cetti's Zanger gebruikt? Hoe honkvast is zo'n vogel? Misschien een keer met twee personen posten op de twee waarnemingsplekken en kijken of we uitsluitende waarnemingen kunnen doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.