zondag 28 oktober 2018

Nog 1 te gaan voor record aantal soorten

Het was koud vanochtend. Gelukkig leverde de telling eindelijk een Grote Zilverreiger op. En daar wordt je dan weer warm van. Hij kwam aanvliegen en landde in de Hennepoelpolder. Een minuut of 5 later vloog hij weer weg richting het zuiden.

Eindelijk een Grote Zilverreiger in de telling.
De telling was begonnen in een relatief rustige Veerpolder. Nauwelijks ganzen en geen Slobeenden. De grote plas was redelijk leeg, al zwommen er wel 2 Dodaars. Het lijkt erop dat deze 2, die al een tijdje aanwezig zijn, besloten hebben een tijdje te blijven. Even dacht ik dat de Watersnippen allemaal vertrokken waren, maar ik kon er toch nog een paar vinden. Later in de Hennepoelpolder bleken ze er nog volop te zijn.

In de Hennepoelpolder zaten nog volop Watersnippen.
In de bomen aan de westkant van de Veerpolder zaten 7 Koperwieken, de eerste van dit najaar. Ook de Zanglijsters laten zich weer zien en er vlogen tientallen Kramsvogels over. Het is de tijd van de lijsters.

Zanglijster in de Hennepoelpolder.
De rust op het water werd gecompenseerd door de vogels in de struiken en bomen. Het aantal zingende en roepende Roodborsten in en rondom de polders is hoog en Tjiftjaffen foerageren her en der. De Cetti's Zanger is weer van plaats veranderd en zit de afgelopen dagen bij het bosje bij de scheepswerf. Hij laat zich nog steeds af en toe horen.

Roodborst in een Es langs het pad.
Tjiftjaf in een wilg tussen de boerderij en de scheepswerf.
De Grote Zilverreiger zet de soortenteller op 105 en daarmee is dit jaar op weg om een recordjaar te worden. Alleen 2014, met 106 soorten, staat nog net hoger. Met nog 2 maanden te gaan ziet het er goed uit.


2 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.