zondag 7 oktober 2018

Nieuwe poldersoort: Cetti's Zanger

Ik had de hoop op een bijzondere soort voor dit jaar eigenlijk al een beetje opgegeven, toen zaterdagochtend toch een nieuw geluid opleverde. Het mooie weer en een beetje vrije tijd hadden me naar de polders getrokken.
Uit de ruigte rechts voor de molen klonk heel hard een Cetti's Zanger. Een nieuwe soort voor de polders en voor mij pas de derde keer in Nederland.

Snel op de app met vogelaars gezet en het duurde niet lang of de vaste klanten kwamen luisteren. Het duurde uiteindelijk bijna 2 uur voordat we hem weer hoorden, dit maal op de hoek ten zuiden van de boerderij. En vanochtend zat hij er nog.
Het is een beroerd vogeltje om te fotograferen en dat is nog niet gelukt. Ook een geluidsopname is vanochtend niet gelukt. Hij is heel onvoorspelbaar en de zang is kort. Meestal gaf hij maar 1 strofe om vervolgens weer minutenlang stil te blijven.

Gisteren en vanochtend ook weer een keer Roodborsttapuiten gezien. Het is de tijd ervoor. Twee mannetjes en één vrouwtje lieten zich netjes zien.

Man Roodborsttapuit vanochtend in de Veerpolder.
Vanochtend zaten de polders vol met ganzen. In totaal 815 Brandganzen, Grote Canadese en Grauwe Ganzen bevolkten het water. Ook de Slobeenden en Wintertalingen waren alom aanwezig met resp. 233 en 190 exemplaren.
De rest van de soorten hielden het bij bescheidenere aantallen, al is 53 Watersnippen ook niet gek. Alles bij elkaar kwam ik op 919 vogels in de Veerpolder en 568 in de Hennepoelpolder.

Het baggerdepot is momenteel erg in trek bij de Witte Kwikstaarten en de Graspiepers. Die laatste zijn wat lastiger te zien, maar vliegen regelmatig op waardoor ze goed te vinden zijn.

Het baggerdepot zit vol met Graspiepers de laatste tijd.
Een IJvogel en verschillende Waterrallen maakten het weer een prima telling. Wie weet wat er de komende weken nog langs komt.

1 opmerking:

  1. Vanmorgen (28/10) ook weer Cetti ter hoogte van de werf.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.