zondag 19 augustus 2018

Vrouw Bruine Kiekendief komt even jagen

Het water in de polders staat weer hoog, dus dat betekent veel ganzen en weinig steltlopers. Beide polders samen leverden 47 Brandganzen, 384(!) Grote Canadese Ganzen en 357(!) Grauwe Ganzen op. Voor de Grote Canadees is dat een ruim record, maar van de Grauwe Gans heb ik wel eerder zulke aantallen kunnen tellen eind augustus (2016 en 2017).

Boerenzwaluwen rusten uit in een Es.
De zwaluwen zijn weer op weg naar het zuiden en doen de polders aan. De Huiszwaluwen foerageren hoger in de lucht, terwijl de Boerenzwaluwen ook water drinken en uitrusten in de boompjes.

Dit is de tijd dat het aantal soorten weer gaat afnemen en de aantallen per soort gaan toenemen. In die zin klopt het dat er zoveel ganzen zaten. Ook de Slobeenden en de Wintertalingen nemen voorzichtig toe in aantal.
Naast deze verandering komen er de komende tijd weer trekkers langs en zullen er vaker roofvogels in het gebied jagen. Vanochtend was het de beurt aan een vrouwtje Bruine Kiekendief. Ze vloog meerdere keren de rietkraag aan de noordkant van de Hennepoelpolder af, speurend naar prooi.


Vrouw Bruine Kiekendief speurend naar prooi.
Het is geweldig om zo'n vogel te zien wenden en keren. Het gemak waarmee dat gaat is verbluffend, ze deinde door de lucht. En dat allemaal onder het gekrijs en gepest van Eksters. Knap om je koppie er dan bij te houden. Uiteindelijk is ze één keer het riet ingedoken, zonder dat dat een prooi opleverde,

En weer terug naar het begin van de rietkraag...

Een afwezige van de afgelopen maanden liet zich weer even horen vanochtend: de Waterral. Nou klopt het dat hij in de zomer nauwelijks gehoord of gezien wordt, maar de afgelopen 3 jaar had ik hem in de zomermaanden toch altijd wel een keer in een telling. De laatste telling waar hij dit jaar in zat was in maart. Nog even en hij laat zich hopelijk ook weer zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.