zondag 15 juli 2018

Veel Witgatjes

Zuid-Hollands Landschap heeft een informatiebord geplaatst bij het baggerdepot. Fijn, want dat maakt het in ieder geval duidelijk. Wettelijk gezien blijken ze er niet veel aan te kunnen doen en dat het waterschap de watergangen moet uitbaggeren is ook begrijpelijk. En laten we wel wezen, zonder het Zuid-Hollands Landschap hadden we waarschijnlijk helemaal geen Polders Poelgeest gehad.

De vogels lijken zich gelukkig niet zoveel aan te trekken van de werkzaamheden. Vanochtend begon in ieder geval mooi met een man Bruine Kiekendief die onder de pesterijen van meeuwen en Kieviten probeerde wat te jagen in de Veerpolder.

Niet de tijd genomen om de camera goed in te stellen, maar het is
een bewijsplaatje.

Ik had de camera nog niet gewisseld van insectenstand naar vogelstand, dus de foto's waren niet zo best. En zo'n jagende vogel wil natuurlijk ook niet even rustig stilzitten. Vergelijking met foto's op waarneming.nl doen vermoeden dat het dezelfde vogel is die al ruim een week de polders bezoekt.

Man Bruine Kiekendief in de Veerpolder.
De lage waterstand trekt nog steeds de nodige steltlopers en plevieren. In totaal kon ik 12 Kieviten, 6 Witgatjes, 5 Tureluurs, 1 Oeverloper, 2 Kleine Plevieren en 1 Grutto vinden. Vooral het aantal Witgatjes is hoog.
Ook de Lepelaars doen het goed. In de Veerpolder liepen er 14, waaronder een aantal bedelende juvenielen. Met de 2 exemplaren in de Hennepoelpolder leverde dat een leuke hoeveelheid op.

Juveniele Kleine Plevier in de Veerpolder.
De rietkragen in de Hennepoelpolder wemelen op dit moment van de Kleine Karekieten. Daaronder bevinden zich meerdere juvenielen die dit jaar in deze polder uit het ei zijn gekropen. Goed om te zien dat ze het nog steeds redelijk goed doen hier, ondanks de afname van het rietareaal. Rietzangers, Rietgorzen en Blauwborst laten zich her en der horen en zien.

Blauwborst, Hennepoelpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.