dinsdag 10 juli 2018

Dit moet ZHL uitleggen

Onderaan dit bericht de uitleg van Zuid-Hollands Landschap.


Zondag schreef ik over werkzaamheden in de Veerpolder. Ik had geen idee wat er precies aan de hand was en een mogelijk baggerdepot was niet eens in mij opgekomen. Tot ik een mailtje kreeg van iemand die navraag had gedaan bij de gemeente Teylingen.

Aanlag baggerdepot in de Veerpolder.
Een ambtenaar vertelde haar dat het waterschap daadwerkelijk een baggerdepot aanlegt. Er kon geen vergunningsaanvraag gevonden worden, omdat dit "niet nodig is als het om regulier onderhoud gaat".

De buizen die er liggen wijzen erop dat in eerste instantie de Hennepoelpolder gaat worden uitgebaggerd en dat de bagger dus in de Veerpolder zal worden opgeslagen. Zo'n opslag, lees ik op internet, duurt als hij tijdelijk is minimaal een jaar. Dat betekent in ieder geval geen broedplek voor de Kieviten volgend jaar.
En dan moet de bagger afgevoerd worden. Hoe gaat dat gebeuren? En in welke periode? Normaliter gebeurt dat met vrachtwagens en dat zou betekenen dat door het natuurgebied en de woonwijk gereden moet worden. Of is er een mogelijkheid om het via de Leede af te voeren?

Dit levert zoveel vragen op. Het gaat hier om een natuurgebied met grote waarde voor vogels. Daarnaast is het weiland waar het baggerdepot komt enkele jaren geleden met geld van vele donateurs aangekocht, om het natuurgebied compleet te maken. Ik vraag me af welke donateur toen een baggerdepot voor ogen had als verrijking van het gebied.

Ik heb uitleg gevraagd aan Zuid-Hollands Landschap, de eigenaar van het gebied. Mocht er een acceptabele reden zijn voor deze actie, wat ik hoop, dan leren ze misschien om dit soort ogenschijnlijk bizarre acties vooraf goed te communiceren met de buitenwereld. Scheelt een hoop vragen, irritatie en onbegrip.


Uitleg Zuid-Hollands Landschap:


"Beste heer van Bostelen,
 
Het Hoogheemraadschap van Rijnland is maandag 9 juli gestart met baggerwerkzaamheden in de Klaas Hennepoelpolder - Polders Poelgeest.
Deze werkzaamheden worden in week 31 afgerond (3 augustus 2018).  Het Zuid-Hollands Landschap heeft een ontvangstverplichting en moet hier wettelijk gezien haar medewerking aan verlenen. Er wordt rekening gehouden met het broedseizoen en het depot wordt in het najaar weer weggehaald.
 
Meer informatie kunt u vinden via: https://www.rijnland.net/werk-in-uitvoering/baggeren "

1 opmerking:

  1. En dan natuurlijk de vraag of het wel ‘schone’ bagger betreft, en wie dat dan controleert vóór het in een natuurgebied wordt gedeponeerd?

    BeantwoordenVerwijderen