zondag 24 juni 2018

De Veerpolder staat erg droog

Vanochtend was ik toch wel een beetje verbaasd dat het water in de Veerpolder zo laag stond. Goed, het heeft nauwelijks geregend en het is redelijk warm geweest, maar dit is toch wel erg laag. Het leverde wel een Witgat op van het jaar.

Witgat.

In zijn eentje foerageerde hij aan de rand van de drooggevallen oever.

Witgat met opvallend gespikkelde rug.
Verspreid over het gebied kon ik op de slikjes ook Tureluurs (14), een Kleine Plevier en Grutto's vinden. De Grutto's stonden over het algemeen in wat dieper water, maar één vogel met kleurringen stond gelukkig met zijn poten grotendeels boven water.

Grutto G5LRGR in de Veerpolder.
Bij het aflezen van de ringen meldt je eerst de kleur en plaats van de vlag. De plaatsen tel je van links naar rechts en van boven naar beneden, zodat deze vogel de groene vlag op positie 5 heeft zitten. Vervolgens meld je de kleuren van de linkerpoot van boven naar beneden - hier dus lime en rood - en dan van de rechterpoot - hier dus groen en rood. En dat levert dus G5LRGR op.

Het gaat goed met de jongen van de Visdieven in de Hennepoelpolder. Vanochtend kon ik er weer één meer spotten dan vorige week, 7 in totaal. Een enkeling krijgt al een zwart kapje en de donkerdere handpennen (zie linkervogel op de foto).

Vier opgroeiende Visdieven aan de ene kant...
...en drie aan de andere kant.
Het riet was stil, met hier en daar een Rietzanger, een Rietgors en een Kleine Karekiet. Ook de Bosrietzanger liet zich op twee plekken nog even zien. Omdat ik wat later was dan zonsopkomst heb ik de Blauwborst die de afgelopen weken altijd van zich liet horen, gemist.

De Witte Kwikstaarten lopen ook weer rond, waarbij het aantal juvenielen dit keer groter was dan het aantal adulten.

Adulte Kwikstaart.
Op de valreep kon ik nog een nieuwe jaarsoort scoren. In de bomen aan de oostkant van de Veerpolder scharrelde een Braamsluiper rond, vergezeld door een aantal Koolmezen. De Braamsluiper wilde helaas niet op een zichtbare plek stilzitten voor een foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten