zondag 6 mei 2018

De laatste rietvogel is binnen

En daar was 'ie dan weer, de Bosrietzanger. De laatste rietvogel om terug te komen uit de overwinteringsgebieden om hier te broeden, is gearriveerd en het zijn er gelijk twee. De eerste, op de zuidwesthoek van de Hennepoelpolder, was nog even goed luisteren, maar de tweede, bij de ingang van de historische werf, was direct duidelijk.

Bosrietzanger tegenover de ingang van de historische werf.
En zo is het rijtje vaste broedvogels van het riet compleet. Je kunt nu verspreid over de polders de BosrietzangerKleine Karekiet, Rietzanger, Rietgors en Blauwborst horen.

Omdat de Bosrietzanger op zicht nauwelijks te onderscheiden is van de Kleine Karekiet zoals elk jaar hier het geluid. Duidelijk anders en veel gevarieerder.


De Blauwborst was vanochtend met zijn twee├źn aanwezig bij het bruggetje naar de Veerpolder. Een van de twee zong regelmatig, de andere hielp zich stilletjes verborgen in de begroeiing. Man en vrouw? De hoeveelheid blauw op de keel van de stille vogel wijst toch op een mannetje. Vreemd dat ze elkaar dan ongemoeid lieten.

Stille Blauwborst, laag in de begroeiing.
Luidruchtige Blauwborst boven in een Es.
De Rietgorzen zingen ook luid en zitten af en toe achter elkaar aan. Als je goed oplet, zie je ook vrouwtjes in het riet. Minimaal 4 territoriale mannetjes kon ik vaststellen.

Vrouw Rietgors.
Zingende man Rietgors.
De Rietzangers zijn inmiddels wat minder goed te horen, maar er zitten er in het hele gebied toch minimaal 6 te zingen.

Rietzanger in de Hennepoelpolder.
Geen rietvogel, maar toch af en toe zingend vanuit het riet, is de Grasmus. In en om de rietkraag aan de noordwest kant van de Hennepoelpolder ben je deze dagen vrij trefzeker van deze leuke vogel. Let op de toppen van de Essen, want daar zit hij meer dan in het riet.

Grasmus in de top van een Es.
Met ook nog de Tuinfluiter, in de boompjes aan de westkant van de Veerpolder, staat de soortenteller voor dit jaar al weer op 90. Gaat lekker zo.

1 opmerking: