zondag 15 april 2018

Zomertaling en Visdief

Na de Griel van gisteren was het vanochtend weer 'business as usual' in de polders. Maar ook dat leverde weer genoeg op.

Allereerst kon ik 2 nieuwe soorten toevoegen aan de tellingen van 2018: de Zomertaling en de Visdief.

Man Zomertaling in de Veerpolder vanochtend.

In eerste instantie had ik de Zomertaling helemaal gemist. Hij wordt al een tijdje gemeld in de polders en gelukkig besloot hij op een bepaald moment toch tevoorschijn te komen.
Ook de Visdieven (2 stuks) lieten zich pas later in de telling zien. Gelukkig krijsen die luidruchtig, dus als je je oren goed gebruikt, dan kun je ze eigenlijk niet missen. Samen vlogen ze heen en weer tussen de beide polders.

Een van de twee Visdieven van vanochtend.
Na de eerste Rietzanger donderdag in de Veerpolder, kon ik er vandaag nog één bijschrijven in de Hennepoelpolder. De rietvogels zitten echter nog diep in het riet te zingen en zijn daardoor maar lastig te zien. Ook de Rietgorzen doken direct weg naar beneden, maar één was toch te fotograferen door een kleine opening heen.

Een Rietgors. De rietvogels zitten nog diep in het riet.
Opvallend is de laatste weken de toename in aantallen Kuifeenden. Beide polders samen leverden 25 exemplaren op en in de sloten rondom het gebied zwommen er nog meer. Deze eenden relatief late broeders en op dit moment vind je nog groepen mannetjes en vrouwtjes. Dit in tegenstelling tot de Slobeend, die nu al duidelijk in paartjes rondzwemt, en de Wilde Eend, waarvan je voornamelijk woerden ziet, omdat de vrouwtjes al op eieren zitten. Het is leuk om dit verschil te zien in het veld.

Er zitten veel Kuifeenden in de polders momenteel.
Ook Slobeenden zitten er nog genoeg.
De Brandganzen in de Hennepoelpolder zijn begonnen aan twee nesten in de zuidoosthoek. Niet eerder heb ik zo duidelijk de nesten kunnen zien. Twee paartjes zijn aan het bouwen op pollen Pitrus.

Brandgans op een nest in aanbouw in de Hennepoelpolder.

De Kluten en de man Pijlstaart zijn nog steeds aanwezig in de Veerpolder, net als een enkele Grutto en Tureluur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten