donderdag 19 april 2018

Een nieuwe lente...

...nieuwe geluiden. Wat een heerlijk vogelochtendje was het vandaag. Het begon allemaal met de vraag van een vogelaarster: "Wat loopt daar helemaal achterin?". Het bleek een Groenpootruiter te zijn. Nieuw voor die jaar en daar bleef het niet bij.

De eerste Groenpootruiter dit jaar.

Helaas kwam de Groenpootruiter niet dichterbij, maar wat fijn dat deze vogel nog steeds langskomt. Het was de laatste jaren namelijk karig met Groenpootruiter-waarnemingen in de polders.

Overgestoken naar de Hennepoelpolder en daar werden we verwelkomt door een Blauwborst. Een mooie zang vanuit de top van een boompje. En dan dat rood en dat blauw erbij, wat blijft het een fijn vogeltje om te zien.

Blauwborst in de Hennepoelpolder.
Voorlopig blijft het bij één exemplaar van de Blauwborst en vliegt hij redelijk wat heen en weer, van het ruige veld bij de molen tot in de Veerpolder.

Doorgelopen naar de zuidkant van de Hennepoelpolder en op de hoek ten zuiden van het weilandje hoorde ik wat ik al hoopte te horen vanochtend: de eerste Kleine Karekiet. Zachtjes zingend zat hij halverwege het riet. Hij kwam nauwelijks boven het omgevingslawaai van auto's en de bouw uit. Maar hij liet zich net goed genoeg zien voor een plaatje.

De eerste Kleine Karekiet in de Hennepoelpolder dit jaar.
De Kleine Karekiet is netjes op tijd. De afgelopen 10 jaar was hij 3 keer eerder, met de vroegste waarneming op 15 april.

Terug bij het bruggetje naar de Veerpolder, na het horen en zien van 2 Rietzangers in de rietkraag onderweg, werd mijn aandacht getrokken door een ander meeuwengeluid. En daar vloog ineens een Zwartkopmeeuw langs. Het bleken er uiteindelijk 2 te zijn. Deze meeuw komt elk jaar wel langs, maar nooit veel. Een leuke waarneming dus. Later hoorde ik van een andere vogelaar dat hij er wel 8 had gezien boven de Warmondse IJsbaan.

Zwartkopmeeuw boven de Hennepoelpolder.
Naast de Zwartkopmeeuw waren er nog 5 andere soorten meeuwen aanwezig in de polders: Kokmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Kleine Mantelmeeuw en Grote Mantelmeeuw. De enige andere meeuw die het gebied wel eens aandoet is de Dwergmeeuw.

Kokmeeuw.
Stormmeeuw.
Kleine Mantelmeeuw.
Grote Mantelmeeuw.
En alsof het daarmee vanochtend nog niet genoeg vogelplezier is, krijg ik de melding binnen dat 's ochtends 2 Koereigers zijn gezien in de Hennepoelpolder. Dat was al een paar uur voordat ik in de polders arriveerde, maar vervolgens bleken ze bij de Warmondse IJsbaan gezien te zijn. Terwijl ik de polders in de gaten hou, fietsen anderen naar de IJsbaan en daar blijken ze inderdaad nog rond te scharrelen.

Twee Koereigers op de Warmondse IJsbaan.
Het was voor mij de tweede keer dat ik Koereigers mocht zien in Warmond. Eerder liep er 1 aan de rand van het bos bij huis te Warmond.En zo kwam er een top-afsluiting aan een ochtendje vogelen dat veel langer duurde dan vooraf bedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten