zondag 25 maart 2018

Het is een fijne tijd

Het is een fijne tijd in de polders. Langzaamaan komen voorjaarstrekkers voorbij en de zomergasten terug. De afgelopen dagen ben ik dus veel in de polders geweest, op zoek naar nieuwe jaarsoorten.

Vanochtend zaten er nog 360 Grutto's in de Veerpolder. Je moet er vroeg bij zijn, want ze vertrekken in de loop van de ochtend om 's middags weer terug te komen om de overnachten. Tussen deze groep zaten 20 Kemphanen, de grootste groep die ik ooit heb gezien in de polders.

Een grote groep Kemphanen tussen de Grutto's.

Na de eerste foto's vertrokken ze met zijn allen richting het oosten en kwamen ze dichtbij overvliegen.

De groep Kemphanen vertrekt.
Ze komen laag overvliegen.
Alle 20 op 1 foto.
Het was soort nummer 74 voor dit jaar, tellingen en losse bezoeken samen. Deze week konden ook al de Bontbekplevier, de Dodaars en de Zwarte Roodstaart worden toegevoegd aan de lijst. Die laatste wordt niet zo vaak gezien in de polders, zeker niet jaarlijks.

Vrouwtje Zwarte Roodstaart. Deze zat samen met een mannetje woensdag
bij de oude werf.
Bontbekplevier op het weilandje bij de boerderij.
De Dodaars was ooit een veelgeziene gast in de polders, maar wordt sinds 2011 jaarlijks nog slechts een enkele keer gezien. Leuk dus dat het donderdag weer een keertje raak was in de Hennepoelpolder.

Dodaars 22 maart in de Hennepoelpolder.
Nu de eerste Blauwborst gesignaleerd is op de Strengen, hoopte ik vanochtend de eerste in de Hennepoelpolder te kunnen scoren. Helaas mocht dat niet het geval zijn. Het is de juiste tijd en het zou zo maar kunnen dat hij één van de komende dagen wel gezien wordt. Voor de Rietzanger is het nog te vroeg, maar ook die kan eind maart binnenkomen. Voorlopig is er nog niet één gemeld in Nederland, maar het kan zomaar snel gaan. De vroegste ooit in de polders was op 30 maart 2014.

Buizerd in de bomen van de Veerpolder.

1 opmerking:

  1. prachtig verslag en wat een leuke soorten. Hopelijk blijven de kemphanen, het zijn zulke mooie vogels. Ik kijk ook uit naar de blauwborsten....ze zullen er binnenkort wel zijn
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen