zondag 11 maart 2018

Grutto's komen massaal binnen

Vanochtend was het te slecht weer om te tellen, maar de afgelopen dagen was het gelukkig beter. Donderdag even gaan kijken hoe het stond met de Grutto's en tot mijn verbazing, na slechts 15 exemplaren vorige week zondag, zaten er 334. Dat was een leuk aantal.

Een deel van de Grutto's, afgelopen donderdag.

Zaterdag werden er ruim 600 gemeld, maar toen ik vanochtend ondanks de miezer toch even ging kijken, zaten er maar 125. Ik hoop dat dat met het weer te maken had en dat ik de komende tijd ook aantallen van boven de 600 kan scoren.

De Grauwe Ganzen hebben inmiddels eieren en dat is een goed maaltje voor de Zilvermeeuwen. Zaterdag waren er 2 aan het zoeken naar eieren en als ze er één gevonden en bemachtigd hadden, vlogen ze ermee weg. Vervolgens probeerden ze het ei open te breken door het van een redelijke hoogte te laten vallen. Boven het water werkte dat niet echt natuurlijk, maar uiteindelijk lukte het wel toen het ei boven het pad werd losgelaten. Het was een mooi gezicht om ze zo bezig te zien.


Hoe breek je een ganzenei open? Laten vallen van een paar meter hoog en
stug volhouden.
In de Hennepoelpolder lag een dode Grauwe Gans en ook dat leverde voedsel op, dit keer voor een Grote Mantelmeeuw. Of het hem uiteindelijk gelukt is de dode vogel open te krijgen, weet ik niet, maar er werd driftig geplukt in ieder geval.

Grote Mantelmeeuw bezig met het plukken van een dode Grauwe Gans.
Zaterdag leverde ook weer een nieuwe jaarsoort op. Het is wat dat betreft een leuke tijd in de polders. In de Veerpolder scharrelde een Kluut rond. In februari is er al één langs geweest, maar die heb ik toen gemist.

Kluut in de Veerpolder, afgelopen zaterdag.
En ook de Tureluur is weer aanwezig. Met deze vogel gaat het niet zo goed, zeker niet in de polders. De afgelopen jaren zijn de aantallen en de tellingen met Tureluurs aanzienlijk afgenomen. Broeden doet de Tureluur al jaren niet meer hier. Fijn dus dat er nog steeds een paar langs komen.

Tureluur.
En nu is het wachten op de Zomertaling, de Kleine Plevier, de Blauwborst, de zwaluwen (3 soorten) en de Rietzanger. Deze soorten hebben allemaal hun vroegste melding in maart staan. Wie weet zijn ze dit jaar iets eerder?

1 opmerking:

  1. Ghita Pluijmaekers12 maart 2018 om 19:09

    Er komt een heerlijke tijd aan in de polders, in het voorjaar ben ik daar ook weer wat vaker aanwezig, heb afgelopen vrijdag al genoten van grutto's,de tureluur en 2 pijlstaarten.....en veel slobeenden en wintertalingen. Ik kijk nu uit naar de rietvogeltjes.

    BeantwoordenVerwijderen