zondag 4 februari 2018

Ratten in de polders

Zo af en toe kom ik de rattenvanger tegen in de polders. Hij zorgt er via het wegvangen van Muskusratten voor dat de oevers gezond blijven en wij met zij allen droge voeten houden. Ook al is het een naar gezicht om dode Muskusratten te zien, het is de prijs die we betalen voor het feit dat we  in een delta onder zeeniveau wonen.

Vanochtend een andere rat aangetroffen, een Bruine, ook dood.

Dode Bruine Rat in de Hennepoelpolder.

De Bruine Rat komt oorspronkelijk uit AziĆ«, de Muskusrat uit Noord-Amerika. Beide soorten zijn hier door toedoen van de mens gekomen, de Bruine al in de 18e eeuw, de Muskusrat begin 20ste eeuw.

Bruine rat in de Hennepoelpolder.
Beide rattensoorten kunnen zich in noodtempo voortplanten. De cijfers die in gidsen en op internet staan verschillen nogal van elkaar, maar de Bruine Rat kan zo'n 3-5 keer werpen per jaar en per worp 6-10 jongen krijgen. Omdat de jongen na 2-3 maanden geslachtsrijp zijn kan het aantal nakomelingen van een paartje aardig oplopen in 1 jaar. Voor de Muskusrat geldt ongeveer hetzelfde.

Wat de vogels betreft was het vanochtend relatief rustig. Geen nieuwe of opvallende soorten, maar wel erg hoge aantallen Kieviten (102), Grauwe (500) en Grote Canadese Ganzen (138), en Wintertalingen (107).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten