zondag 28 januari 2018

En...hij is weer weg

Normaal wordt de eerste Grutto van het jaar direct gevolgd door andere. Maar de vogel van afgelopen vrijdag was dermate vroeg dat de andere Grutto's besloten hebben niet gelijk te volgen. Vanochtend was de vogel van vrijdag weer gevlogen en we zullen nog even moeten wachten op de rest.

Bij binnenkomst in de Veerpolder waren een hoop meeuwen aan het eten van het brood dat voor de koeien en schapen neergelegd was. Kokmeeuwen, Zilvermeeuwen en een enkele Stormmeeuw trokken vervolgens de polders in.

Kokmeeuwen op het water in de Hennepoelpolder.

Het komt niet zo vaak meer voor dat ik meeuwen zie op het water. Goed, bij het eilandje in de Veerpolder zitten ze nog steeds regelmatig, maar op het water van de Hennepoelpolder nauwelijks meer. Leuk dus om vanochtend 3 soorten te scoren daar.

Ook Zilvermeeuwen in de Hennepoelpolder.
Op het weilandje bij de boerderij scharrelde een Witte Kwikstaart rond. Niets bijzonders, want de afgelopen tijd kun je er vrij zeker van zijn dat je er hier één of meerdere aantreft. Tijdens het fotograferen van de Witte Kwikstaart landde er een Grote Gele Kwikstaart en dat is een wat bijzonderdere soort voor de polders.

Witte Kwikstaart op het weilandje bij de boerderij. Op de achtergrond is net
een Grote Gele Kwikstaart geland.
Grote Gele Kwikstaarten zijn wintergasten en kunnen grofweg van oktober tot en met maart aangetroffen worden in de polders. De omgeving van de boerderij is daarbij de meest trefzekere plek.


Grote Gele Kwikstaart in de Hennepoelpolder.
Vandaag was de laatste telling van januari en de soortenteller staat op 48. Een mooi aantal en dat betekent dat ongeveer de helft van het aantal soorten dat jaarlijks de polders aan doet al binnen is.

Blauwe Reiger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten