vrijdag 26 januari 2018

De eerste Grutto is wel heel vroeg

Eigenlijk had ik deze blog willen beginnen met de vraag wanneer de eerste Grutto zich dit jaar zou aandienen. Dat hoeft dus niet meer, want die vraag werd vandaag al beantwoord door een enkel exemplaar dat rustig foeragerend tussen de Kieviten scharrelde.

De eerste Grutto van 2018 is binnen.

En dat is heel erg vroeg. Mijn oorspronkelijke vraag was ingegeven door het zachte weer, dus ik vermoedde dat de eerste Grutto wel eens eerder zou kunnen terugkomen dan het huidige record van 13 februari (2011). Dat bleek dus niet zo'n gekke redenering.

Het was even wachten totdat hij zijn kop uit het water haalde.
Het is de eerste melding van een Grutto hier in januari. Ik word altijd vrolijk van de eerste, omdat het een teken is dat de trekvogels langzaam binnen gaan komen. Of dat dit jaar ook zo is, is natuurlijk afwachten. Gaan de andere soorten ook 2 weken eerder komen? Of houden die zich meer aan de normale terugkomdata? We zullen het zien. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van het weer de komende weken.

Naast de eerste Grutto leverde dit losse bezoek ook de eerste Witgat van het jaar op. Dat is minder bijzonder, omdat deze vogel eerder al in januari in de polders is gespot en ook in Nederland overwintert.

Witgat in de Hennepoelpolder vandaag.
Verder zaten er nog wat Watersnippen in de Hennepoelpolder te genieten van het zonnetje. Deze keer vlogen ze niet op en het zullen er ongetwijfeld dus meer zijn geweest dan de 5 die ik met de kijker kon onderscheiden.

Watersnippen in de Hennepoelpolder in het zonnetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten