zondag 31 december 2017

2017 zit erop

De laatste telling van 2017 zit erop, tijd om alvast een voorlopige terugblik te geven.

Zoals gebruikelijk was in de Veerpolder mei weer de soortenrijkste maand en, dankzij de Grutto's, maart de maand met het hoogste gemiddeld aantal vogels per telling.

Verloop gemiddeld aantal vogels en aantal soorten (min. 29; max. 52)
per maand in de Veerpolder 2017.

In de Hennepoelpolder was juni de soortenrijkste maand en augustus de maand met het hoogste gemiddeld aantal vogels per telling.

Verloop gemiddeld aantal vogels en aantal soorten (min. 20; max. 36) 
per maand in de Hennepoelpolder (2017).
Vergeleken met de voorgaande jaren was het qua verschillende soorten een goed jaar. In de Veerpolder telde ik er 84, na 2014 het hoogste aantal, en in de Hennepoelpolder 73, het hoogste aantal ooit.
Het gemiddeld aantal vogels per telling in de Veerpolder was echter het laagste sinds 2010 en in de Hennepoelpolder behoorde 2017 tot de middenmoot.Het zal nog even duren voordat ik alle gegevens heb doorgewerkt, maar ik kan al wel zeggen dat een opvallende trend de afname van het aantal Meerkoeten in de Veerpolder. Nog nooit zaten er zo weinig als in 2017. Was de Meerkoet ooit één van de talrijkste vogels in de Veerpolder, tegenwoordig is daar nog maar heel weinig van over. Met een aanwezigheid in iets meer dan 86% was 2017 ook het slechtste jaar sinds 2010.

Verloop gemiddeld aantal Meerkoeten per maand in de Veerpolder 2017,
vergeleken met 2012-2016.
Voor nu laat ik het hier even bij (de oliebollen roepen). Iedereen bedankt voor het bezoeken van de blog en voor 2018 een heel mooi, spannend, leuk en gezellig vogeljaar gewenst.

1 opmerking:

  1. Hoi Hans,

    Leuk om de statistieken van 2017 te zien, de polders zijn nog steeds populair bij de vogels, al had ik zelf het idee dat het minder was dan voorgaande jaren, uit jouw grafieken blijkt dat er nog steeds veel soorten zitten grote aantallen hoewel dat wel terugloopt vergeleken met eerdere jaren. Dit jaar ben ik er niet zo vaak geweest, maar hoop in 2018 weer regelmatig dit mooie gebiedje te bezoeken. groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen