donderdag 30 november 2017

Lepelaars??

Vandaag tijdens een droge periode naar de polders gegaan om te kijken of de Kleine Barmsijzen die gister waren gezien nog in het gebied rondhingen. Een tijd gezocht samen met een andere vogelaar, maar helaas.
Wel zat er op het pad, tussen een stuk of 10 Putters een mannetje Sijs.

Mannetje (zwarte kruin) Sijs op het pad.

Voor mij was het de eerste keer dat ik deze soort in de polders zag. Vorig jaar hebben er tientallen in de bomen bij de oude werf gezeten, maar die waren steeds afwezig als ik langs kwam. Maar...de aanhouder wint.

Opvallender waren twee juveniele Lepelaars die stonden te rusten in de Veerpolder. Nog nooit is deze vogel gemeld in november, laat staan zo dicht bij december. Als ze er zondag nog staan, doen ze mee in de eerste telling van december.

Twee juveniele Lepelaars.
Lepelaars overwinteren normaliter niet in de omgeving. De meeste vertrekken naar Frankrijk, Spanje en het westen van Afrika om te overwinteren. Een deel blijft onderweg steken bij de Zeeuwse Delta. De vogels die laat in het jaar, na 1 oktober, waargenomen zijn in de polders waren vrijwel allemaal juvenielen, vogels geboren in hetzelfde jaar.

Tijdens het rondje om de polders kwam ik ook weer een Roodborsttapuit tegen. Foeragerend vloog hij van het pad om de Hennepoelpolder naar de boompjes en naar veld met wilgenroosjes, lisdodde en riet.

Roodborsttapuit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten