zondag 29 oktober 2017

Seabirdwatch

Vogels tellen is een soort verslaving, dus toen deze week bij BBC-Autumnwatch opgeroepen werd om mee te doen aan een citizen science project genaamd Seabirdwatch, zijn we gelijk gaan kijken.

Foto van een zeevogelkolonie, klaar om te worden gescoord.

Om achter broed-, seizoens- en andere trends te komen zijn bij verschillende broedkolonies van Drieteenmeeuwen (Kittiwakes) en Zeekoeten (Guillemots) camera's geplaatst. Omdat het scoren van de enorme hoeveelheid foto's te versnellen wordt de hulp van het publiek ingeroepen (citizen science). En ik moet zeggen, het werkt verslavend.

Hoe werkt het? Op een foto van een kolonie moet je alle Kittiwakes en Guillemots aanklikken die je kunt vinden. De Kittiwakes krijgen een gele markering, de Guillemots een blauwe. Verder moet je alle kuikens die je kunt vinden markeren (roze). Als je klaar bent even aangeven of je alle vogels hebt gemarkeerd en op naar de volgende foto.

Dezelfde foto, met alle gevonden Kittiwakes (geel), Guillimots (blauw) en
kuikens (roze) gemarkeerd.
De Guillemots zijn vaak moeilijker te scoren, omdat ze erg dicht op elkaar kunnen zitten. Maar dat is geen probleem. Je bent niet de enige die dezelfde foto scoort. Uiteindelijk komen de juiste aantallen wel boven drijven. Omdat er nauwelijks kans is op het fout determineren van Kittiwakes of Guillemots, hoef je deze vogels niet heel goed te kennen om toch mee te doen met dit project. En elke gescoorde foto is er één.

Dus: heb je een vrij momentje, ga dan eens kijken bij Seabirdwatch. Bij ons in huis doen er al drie personen mee. De jongste is 14 en heeft er veel lol in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten