zondag 22 oktober 2017

Het past weer op één bladzijde

Buienalarm beloofde een droge telling vanochtend. Nou, dat viel dus een beetje tegen. Vier buien onderbraken het tellen. Korte buitjes, dat wel.

Met het herfstweer neemt het aantal soorten in de polders weer af. De telling past weer op één bladzijde van het boekje. En, net als elk jaar, nemen de aantallen van een aantal soorten weer gestaag toe. Vooral de Slobeenden doen het op dit moment goed (115 in de Veerpolder).

Bij aankomst om 08:25 zaten er 90 Brandganzen in de Veerpolder. Het was alweer een tijdje geleden dat zo'n grote groep langs kwam.

Brandganzen in de Veerpolder, samen met Nijlganzen, Slobeenden en Grote
Canadese Ganzen.

Halverwege het rondje om de Veerpolder vertrokken ze met zijn allen richting het oosten.

Vertrekkende Brandganzen.
Ook de Grote Canadese Ganzen waren goed vertegenwoordigd. Zij vertrokken wat later.

Grote Canadese Ganzen met Slobeenden, Krakeenden en Wintertalingen.
Alleen de Wintertalingen lieten het een beetje afweten. De afgelopen weken heb ik er meerdere keren rond de 100 gezien, maar vanochtend bleef de teller steken op 50. De Waterrallen laten zich redelijk vaak zien en nog vaker horen. Er zitten er meerdere in beide polders. Vanochtend kon ik er 3 tellen, maar er zitten er regelmatig meer.

Waterral in de Veerpolder.
De Krakeenden geven duidelijk de voorkeur aan de Hennepoelpolder deze tijd van het jaar. Daar zaten er in de tochten tussen de rietkragen 92, terwijl er in de Veerpolder maar 4 zaten. In de Hennepoelpolder zaten verder nog 2 Zanglijsters. Deze lijster zie je niet zoveel in de polders en dit waren voor mij weer de eerste sinds mei dit jaar.

Zanglijster in een wilg in de Hennepoelpolder.
Met 23 soorten was het een rustige ochtend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten