zondag 1 oktober 2017

Grauwe Klauwier!

Vanochtend besloten om niet te gaan tellen, vanwege rugproblemen. Maar toen werd er een Grauwe Klauwier gemeld uit de polders. Zal je altijd zien!

Toch op de fiets gestapt en een uurtje na de melding gaan zoeken. Ik had de moed al bijna opgegeven toen ik hem in de wilgenroosjes zag landen. Voor mij een nieuwe soort in de polders.

Grauwe Klauwier in de wilgenroosjes, Veerpolder.

In 2013 is de Grauwe Klauwier ook een keer langsgekomen. Zelf was ik er toen niet, dus die had ik helaas gemist. Mooi dus dat deze gemeld werd (Richard bedankt) en lang genoeg is blijven zitten om teruggevonden te kunnen worden.Grauwe Klauwier in 1e kalenderjaar, Veerpolder.
In eerste instantie ging ik er vanuit dat het een vrouwtje was. Bestudering van het verenkleed en het feit dat de snavel voor een groot deel geel is, wijzen er echter op dat het een 1e jaars vogel is. Volgens Sovon: "De wegtrek in zuidoostelijke richting begint in juli en is eind augustus of begin september grotendeels voorbij. Een enkeling is nog tot diep in oktober te zien." Dit exemplaar is dus relatief laat.

Uiteindelijk verdween de vogel naar de andere kant van een bomenrij, waardoor ik hem uit het oog verloor. Er waren al aardig wat vogelaars onderweg om deze bijzonderheid voor de polders te bekijken, maar bij hun aankomst had ik de vogel nog niet teruggevonden. Met een man of 8-9 is gezocht, maar toen ik vertrok was hij nog niet gezien. Ik hoop dat het inmiddels wel gelukt is.

En passant kwamen er ook nog wat roofvogels langs: Torenvalk, Buizerd en Slechtvalk. Die laatste zorgde voor veel onrust. Alle vogels gingen zo'n beetje de lucht in, inclusief 16 Lepelaars.

De Slechtvalk waarvoor iedereen de lucht in ging.


1 opmerking:

  1. Wat een mooie waarneming. En ook prachtig op de foto. Er was laatst ook langs de kust bij Scheveningen een grauwe klauwier gezien, misschien dezelfde die dan verder getrokken was... Hoop deze mooie soort ook eens te zien.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen