zondag 24 september 2017

Heerlijke herfstochtend

De herfst is in de polders echt begonnen. Een lichte mist bedekte het gebied en werd langzaam weggebrand door het opkomende zonnetje. Het was windstil en de lucht was helemaal blauw. Het is af en toe moeilijk te geloven dat de foto's in de polders zijn gemaakt.

Het zonnetje weerspiegelt op het gladde water en lost de mist op.

De komst van de herfst is goed te merken aan de vogels. De Wintertalingen en Slobeenden nemen gestaag toe in aantal. Van de eerste telde ik er vanochtend al weer 163 en van de tweede 79. Dat gaat de goede kant op. Ook de Krakeenden nemen toe, al viel het vanochtend mee. Gisteren zaten er beduidend meer.

Krakeend paartje gisteren in de Veerpolder.
Een andere vogel die bij deze tijd van het jaar hoort, is de Watersnip. Sinds een paar weken kun je er steeds meer zien aan de oeverranden. Vooral in de Hennepoelpolder zitten er tientallen. Maar ook elders zijn enkelingen te vinden, al is dat wat beter kijken.

Veertig van de 87 Watersnippen die ik vanochtend kon vinden in de polders.
Op een vreemde manier toch mooi, Lepelaars tegen een achtergrond
van huizen.
De Lepelaars zijn met hun jongen volop aanwezig. De ene keer zitten ze in de Veerpolder (vooral 's middags) de andere keer in de Hennepoelpolder (vooral 's ochtends vroeg). Gisteren telde ik er 19 in de Veerpolder, het hoogste aantal tot nog toe dit jaar. Vanochtend zaten er nog 11 in de Hennepoelpolder. Geen kleurringen kunnen vaststellen (zie Deen geïdentificeerd).

Gisteren en vandaag leverden ook een Paapje op, een vaste gast in september. Vanochtend zat er één in 1e winterkleed bovenin een wilg onverstoorbaar om zich heen te kijken, terwijl de Koolmezen luidruchtig om hem heen hipten. Dat het een 1e winterkleed gaat kun je zien aan de kleine vlekjes op de borst.

1e Jaars Paapje.
Andere opvallende waarnemingen vanochtend waren de Blauwe Reigers die aan het bakkeleien waren in de Hennepoelpolder. Met 4 exemplaren waren dat er meer dan normaal. Ook in die polder vloog minimaal 1 IJsvogel rond, misschien zelfs 2. Tweemaal zag ik er één, met een tussenpauze van een kwartier. Beiden vlogen van de woowijkkant over naar de boederijkant. Het was onmogelijk vast te stellen of het om dezelfde vogel ding of dat het 2 aparte individuen waren.

1 opmerking:

  1. Mooie foto van het paapje. Ik ben dit jaar niet zo vaak in de polders geweest, als ik jouw blogs nu terug lees, heb ik toch wat gemist.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen