zondag 17 september 2017

Denen ontdekken polders?

Worden de polders een populaire herfstbestemming voor Deense Lepelaars? Of zijn ze dat al en zien we dat nu pas aan geringde exemplaren die langs komen? Hoe dan ook, na V105 vorig jaar, heeft V183 vandaag de Hennepoelpolder aangedaan.

Een deel van de Lepelaars in de Hennepoelpolder. Derde van rechts, met
de kop omlaag, is V183 uit Denemarken.

De ring kon ik thuis pas goed aflezen. De Lepelaars zaten op een plek die je alleen van veraf kunt zien of, zoals op de foto, door het riet heen. Gelukkig zijn de Deense ringen vrij gemakkelijk te lezen. Ze beginnen altijd met een V en daarna 3 cijfers.


Het is niet heel spannend in de polders op dit moment, maar een ringwaarneming bij een Lepelaar zorgt er voor dat het in ieder geval niet saai wordt.

Er wordt volop rondgevlogen en geroepen door Rietgorzen. Vrouwtjes, mannetjes en 1e wintervogels zitten elkaar achterna of vliegen samen op. Af en toe landt er één op het pad om zaden op te pikken.

Rietgors in het ochtendlicht.
Rietgors op het pad.
De Watersnippen zitten 's ochtends te zonnen aan de waterkant en laten zich goed zien. Zeker als het zonnetje net door komt, zijn de verschillende tinten (geel)bruin erg mooi.

Watersnippen
In de uitgebloeide distels langs het pad doen Putters zich te goed aan de aanwezige zaden. Net als bij de Rietgorzen is de hele familie aanwezig: volwassenen en jeugd. Je kunt ze tot op een paar meter benaderen en als ze opvliegen, zie je pas hoeveel het er echt zijn. Blijft grappig dat deze felgekleurde vogeltjes zo goed camoufleren tussen de distels.

Jonge Putter.
Volwassen en juveniele Putters, iets minder goed gecamoufleerd in een es.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten